x

Lotus predstavio Elise Sprint: Još više karbona za još manje kilograma!

Predstavljanjem modela Elise Sprint u Lotusu su iznova dokazali da uvijek ima prostora za skidanje ponekog kilograma.

S motom ``gdje ima volje, ima i načina`` Lotus je predstavio još lakše izdanje modela Elise koji je nakon primjene adekvatne ``dijete`` izgubio 41 kilogram, pa masa sportskog dvosjeda uz oznaku Sprint sada iznosi samo 798 kilograma.

 

Pored intenzivnog korištenja karbona, gdje god su ga mogli ugraditi, zanesenjaci u slavnoj britanskoj kompaniji Elise su opremili izuzetno laganim akumulatorom, a nije zaboravljen ni komplet ultralaganih aluminijskih felgi. Obloge u unutrašnjosti poslovično su svedene na minimum, a među atraktivne detalje definitivno spada vidljivo polužje mjenjača (u Lotusu kažu: kilogram manje).

 

Lotus će Elise Sprint ponuditi s atmosferskim 1,6-litarskim četverocilindarskim motorom (135 KS), ali i u kombinaciji s 1,8-litarskim motorom (220 KS) koji je potpomognut mehaničkim kompresorom, što je dovoljno da Elise Sprint 220 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,1 sekunde. Izvanrednu zvučnu kulisu osigurat će novorazvijeni izduvni sistem, a u Lotusu tvrde da nema četverocilindarskog motora koji zvuči bolje, mada slično za svoj novi A110 tvrde u kompaniji Alpine.

 

Za Elise Sprint 220 sa svim opcijama olakšavanja u Velikoj Britaniji treba izdvojiti 51.652 eura, a Lotus će novu generaciju predstaviti 2020. godine.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.