x

MAJKA ISPRIČALA UŽAS KOJI JE PROŽIVLJAVALA SA DJEČICOM: Oni izgledaju tako nevino, ali...

Većina roditelja jedva čeka da se djeca vrate iz škole, no za prestravljenu Pauline Bubb je to doba dana kojeg se najviše plašila. 47-godišnjakinja je priznala da su je djeca napadala i 30 puta dnevno, a zbog njih često je imala i modrice.

Pauline je otkrila da živi u strahu od svoje djece, kćerke Sapphire (9) i njenog nasilnog brata Spencera (11). Dugo vremena samohrana majka sramila se reći da su je pretukla djeca. Na kraju snaga, pristala je učestvovati u emisiji Chanela 5, kako bi dobila pomoć koja očajnički treba njenoj porodici.

 

Prisjećajući se užasa, Pauline je ispričala da je često bježala u spavaću sobu ili kupatilo i zaključavala se. Čučala bi u uglu, čekajući da se djeca smire. Često se tresla od straha dok je čekala da se vrate iz škole jer se bojala da će doći bijesni.

 

– Sapphire me napadala 30 puta dnevno. Moje noge su često modre i moram ih pokrivati. S dvije godine je počela s čudnim ponašanjem. Pitala bi me ‘Mogu li dobiti čips’, a onda bi sama rekla ‘Da, Sapphire?. Ja sam to morala ponoviti, ali tačno onako kako je ona željela. Ni prebrzo ni presporo, morala sam stajati u mjestu, nisam smjela trepnuti.

 

– Ona bi to sama ponavljala 20-30 puta, a ako bih ja rekla ne, ona bi postala glasnija, psovala bi i udarala me. Prije četiri mjeseca me udarila po licu.

 

Također, ispričala je da je njen sin postao nasilan u još mlađoj dobi, a sa četiri godine je majku ubo makazama u stomak. Sljedeće godine mu je dijagnosticiran ADHD odnosno poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje.

 

– Bio je veoma ljut. Zato jer sam rekla ‘ne’. Jednom me i davio, stvarno sam se bojala svoje djece.

 

Dok je Spencerovo nasilje popustilo zahvaljujući lijekovima, Sapphirino je eksplodiralo kad je napunila sedam godina. Njena sestra blizankinja Jorja rijetko joj se pridruži, radije se povuće u tišinu.

 

– Počela sam osjećati mučninu dok ih čekam da se vrate iz škole. Moje srce je lupalo. Sama sam se dovela u takav položaj. Bilo mi je neugodno reći da me moja djeca tuku. Zato sam pustila da traje. S druge strane, vani su imali besprijekorne manire, pridržali bi vrata na primjer. Zlostavljanje se događalo iza zatvorenih vrata.

 

Iz prethodnog braka Pauline ima dvije starije kćerke. Od drugog muža se razvela nedugo nakon rođenja blizankinja.

 

– Nekad me napadnu svi zajedno. Tada se sakrijem u spavaćoj sobi ili kupatilu. Ponekad se bojim izaći i suočiti s njima, ali one nemaju nikoga osim mene.

 

Sapphire je snimateljima rekla:

 

– Ne znam zašto se ljutim, povređujem i tučem ljude. Imam problema s kontrolom bijesa.

 

Za razliku od svog brata, Sapphire nema dijagnozu ADHD, ali joj je dijagnosticirana anksioznost i ima problemna s razdvajanjem – uzruja se kad pomisli da njena majka odlazi.

 

Stručnjakinja za roditeljstvo Islay Downey, koja je radila s porodicom Bubb jer su sudjelovali na snimanju, kaže da je ovo sve veći problem. Čak jedna od 11 porodica ima sličan problem.

 

– Kada roditelji nemaju samopuzdanja, djeca dobiju više moći nego što treba. Oni trebaju granice, a za to su im potrebni roditelji. Djeca nisu demoni, oni se ponašaju kako se ponašaju samo zbog nas.

 

Trebalo je puno vremena da Pauline nauči tu lekciju.

 

– Bila sam tužna jer su bili toliko ljuti i povređivali me. Maltretirali su me. Bojala sam se reći ne. Došla sam do te tačke da su mogli jesti čips prije večere ili biti budni poslije 10 sati navečer.

 

Prošle godine upisala se na kurs roditeljstva.

 

– Nisam postavila granice i izgubili su roditeljski nadzor. Nisu se osjećali sigurno. Pokušavala sam biti mama i tata i prijatelj. Željela sam da me vole. Oni su moj cijeli svijet.

 

Od kursa, Pauline je počela govoriti ‘ne’ djeci, i oni su se smirili.

 

– To su jednostavne stvari, poput obroka za stolom. Moje samopouzdanje je sve puno promijenilo. Povremeno su još uvijek nasilni, ali to kratko traje. Zdravi su i dobri u školi.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.