x

Ispravka: Memo Haljevac ipak nije oborio rekord!

NAPOMENA: 
U maju 2016. godine u sklopu manifestacije “Sarajevo, ljubavi moja”, Sulejman-Memo Haljevac je oslikao platno dugo 30 m. U medijskim izvještajima se potom pojavila informacija da je time oboren “Guinnessov rekord”. Portal Ekskluziva.ba je objavio tekst preuzet sa Klixa pod naslovom: "MEMO HALJEVAC OBORIO GINISOV REKORD: Slikao na platnu dugom 30 metara!" Uz tekst sa Klixa smo ubacili i autorsku galeriju fotografija. Međutim, Raskrinkavanje.ba portal se bavio ovom temom, te je kontaktirao “Guinnesss world records LTD” sa upitom o rekordu koji je, kako je objavljeno, postavio Haljevac. Iz “Ginisovih rekorda” su rekli da nemaju nikoga pod tim imenom u registru oborenih rekorda.

Portal Raskrinkavanje.ba navodi: 

- Kontaktirali smo “Guinnesss world records LTD” sa upitom o rekordu koji je, kako je objavljeno, postavio Haljevac. Iz “Ginisovih rekorda” su nam rekli da nemaju nikoga pod tim imenom u registru oborenih rekorda i zatražili više informacija o tačnoj kategoriji u kojoj je navodni rekord oboren.

Raskrinkavanje.ba portal je također kontaktirao Sulejmana Haljevca, koji  je objasnio da je kategorija u kojoj je pokušao oboriti svjetski rekord “najbrže i najduže slikanje”, neovisno o umjetničkom pravcu.

U telefonskom razgovoru Haljevac  je rekao da rekord tada ipak nije oboren, jer nisu ispunjeni svi uslovi koje komisija zahtjeva. Napomenuo je i da je nekoliko dana nakon njegovog pokušaja obaranja rekorda, isti pokušaj zabilježen u Mađarskoj, gdje je umjetnik naslikao 2 metra duže platno od Haljevca. Dodao je kako vjeruje da je jedan od razloga zašto njegov rekord nije prihvaćen i taj što gostima iz “Guinness”-a domaćini nisu uspjeli prirediti dovoljno kvalitetan doček i boravak u Sarajevu.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.