x

MIJAJLOVIĆ: Kada sam pao na sedždu, poželio sam biti musliman!

Poznati TV voditelj Marjan Mijajlović protekle sedmice ponovo je dospio u centar pažnje u Bosni i Hercegovini i dijaspori. 

Ovog puta nije bilo riječi o prijenosu neke nogometne utakmice naše reprezentacije, jer Mijajlovića pamtimo po emotivnim i srčanim izvještavanjima s mečeva ``Zmajeva``, već zbog informacije koja je procurila u javnost da je - prešao na islam. 

 

Prelijep osjećaj

 

Marjan je u jednom mesdžidu u švicarskom Bazelu prešao na islam te je prihvatio novo ime - Mustafa. U ekskluzivnom intervjuu za ``Dnevni avaz``, otkrio je detalje svoje odluke, za koju kaže da mu je promijenila život nabolje. 

 

Kakav Vam je bio prvi osjećaj kada se u džematu mesdžida u Bazelu prihvatili islam? 

 

- Osjećao sam se čudno, ali fino. Rekao bih lijepo, na neki svojstven način i ispunjeno. Imao sam osjećaj kao da sam iznad svih kada sam proučio kelimei-šehadet.

 

Zašto ste izabrali baš džemat u Bazelu da donesete tako važnu odluku u životu?

 

- U Bazelu imam jednog prijatelja, kojeg ovim putem ne bih imenovao, jer se ne želi eksponirati, a musliman je. On je iz Ciriha, a nakon smrti oca otišao sam kod njega, gdje me ugostio.

 

Kada ste osjetili potrebu da prijeđete na islam, jeste li imali neki povod, razgovarali s nekim o vjeri?

 

- Išli smo Bazelom i šetali gradom kada sam vidio mesdžid. Njemu sam rekao da li postoji mogućnost da uđemo da pogledam kako izgleda iznutra, jer je izvana bio prelijep, nešto što nisam vidio do tada, neopisivo lijep. Ušli smo, nije bilo nikoga. Kada sam zakoračio prvi korak u mesdžid, osjetio sam kao da me nešto vuče prema minberu. Sjeo sam u prvi saf i pao na sedždu. Osjetio sam bio nešto što nisam nikad prije. Rekao sam mu: ``Želim biti musliman.`` On me čudno pogledao. Rekao sam mu moju želju, nakon čega sam primio islam, odmah poslije ikindija-namaza.

 

Zašto ste izabrali ime Mustafa?

 

- Ime Mustafa znači izabran. To sam ja, na svim poljima bio sam biran i nisam se nikad nametao. Zbog toga sam odlučio da se zovem Mustafa. 

 

Kako su na Vašu odluku da prihvatite islam reagirali porodica i rodbina u Beogradu, prijatelji iz Srbije, rodne Tuzle, Sarajeva...

 

- Moji su protiv toga što sam uradio i ne slažu se s tim. Nisam htio njihov stav iznositi u javnost, ali oni su se oglasili. Spoznao sam da je islam vjera u kojoj je veoma važno da se vole svoji najbliži. Valjda će to vremenom kod njih ohladiti, vidjet ćemo. Ja ih još volim kao prije. No, prijatelji su me svi podržali, na stotine poruka podrške dobio sam na mojoj Facebook stranici i ovom prilikom svima se izvinjavam što nisam uspio odgovoriti. Obećavam im da ću ubrzo to učiniti.

 

Priča se da pripremate neki novi projekt. Možete li nam otkriti šta bi to moglo biti? 

 

- Iznenađenje, neka ostane tajna, ali će se nešto desiti uskoro. Reći ću samo da je septembar naš i vaš mjesec.

 

Povratak u Sarajevo

 

Ko Vam je od javnih ličnosti prvi čestitao na prihvaćanju islama?

 

- Naravno, moj šef Senad Hadžifejzović, ali i mnogi drugi su se javili. Podrška svih meni dragih prijatelja i ljudi veoma mi je bitna. Hvala svima koji su se javili.

 

Ako nije tajna, šta planirate u narednom periodu, vraćate li se na Face TV ili negdje drugo?

 

- Face TV je moj dom, tu se vraćam. 

 

Kada se vidimo u Sarajevu?

 

- U Sarajevo se vraćam narednog mjeseca, u avgustu.

 

Poruka fanovima i prijateljima?

 

- Želim svima zahvaliti na podršci koju mi daju i stalno pišu poruke i pozivaju. Ovih dana sam na telefonu deset sati dnevno, ali me to ne umara, jer me zovu pravi ljudi. Hvala svima i uskoro se vidimo.

 

Zvanična Facebook stranica

Mustafa je, nakon što je zamrznuo svoj status na Face TV-u, otišao iz Sarajeva te ugasio svoj Facebook profil. 

 

No, s prihvatanjem islama ponovo je aktivan na društvenim mrežama i zamolio nas je da naglasimo da je otvorio svoju zvaničnu stranicu www.facebook.com/MustafaMijajlovic. Pozvao je sve fanove da ga lajkaju na toj stranici, dodajući da je mnogo lažnih njegovih profila otvoreno i da mnogi zarađuju na njima. 

 

- Želim da imam odličnu komunikaciju sa svim fanovima, prijateljima, da javno razmjenjujemo mišljenja o svemu – dodao je Mijajlović.

 

Izvor: avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.