x

Mlijeko je eliksir zdravlja, ali ne biste vjerovali za šta ga još možete iskoristiti!

Mlijeko najčešće koristimo kao namirnicu, odnosno napitak, ali postoji nekoliko načina da upotrijebite mlijeko i u druge korisne svrhe...

Mlijeko ima bogatu i kremastu bazu i može se koristiti na razne načine.

 

Sadrži hranjive materije koje čine našu kožu glatkom i zdravom. Znala je to i Kleopatra koja je punila bazene i kade toplom vodom i mlijekom, nerijetko i magarećem u kojem je najviše uživala. Kisjeline u mlijeku, posebno mliječne, uništavaju mrtve ćelije kože i ostavljaju kožu mekanom i glatkom, a vitamini A i E daju odmoran izgled licu.

 

Ali, ne morate se u mlijeku kupati poput egipatske kraljice. Možete pokoji put lice očistiti mlijekom ili kratko držati obloge. 

 

Osim toga, ovo su još neke neobične primjene mlijeka koje je dobro znati...

 

Za čišćenje namještaja

 

Namještaj možete očistiti mlijekom, a njegova gusta baza može očistiti mrlje.

 

Za brijanje

 

Ako vam je nestalo pjene ili kreme za brijanje, a nemate vremena otići kupiti novu, poslužiće kao ``prva pomoć`` u ovakvoj situaciji i mlijeko u prahu. Napravite pastu s malo tople vode i nanesite na kožu.

 

Olakšava svrab nakon uboda komaraca

 

Enzimi iz mlijeka spriječiće oticanje i ublažiti svrab nakon uboda insekta. Pomiješajte mlijeko, vodu i malo soli i nanesite na mjesto uboda. Svrab će se uskoro ublažiti, a crvenilo povući.

 

Uklanjanje make up-a

 

Mlijeko je odličan prirodni izbor za uklanjanje make up-a s lica, a djelovaće i njegujuće te ostaviti kožu mekom i glatkom. 

 

Izvor: Kolektiv.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.