x

MORSKI PAS IZAZVAO PANIKU NA JADRANU: Dvometarska zvijer plivala tek 20 metara od krcate plaže!

U Trstu je oglašen crveni alarm jer je u blizini popularnog kupališta primijećen veliki morski pas. Noćna mora svakog kupača tako je postala stvarnost kad su životinju primijetili supružnici Ezio Di Francesco i Nella Esposito koji su u Trst došli na ljetovanje. Oni su se sunčali na plaži i ugledali peraju morskog psa kako izranja iz dubina, piše talijanski Il Piccolo.

Kažu kako su prvo vidjeli tamni obris a zatim i karakterističnu peraju. Bilo je to oko 20 metara od plaže te je u tom trenutku u moru bilo puno kupača. Morski pas je bio dug između metar i pol i dva metra.

 

Njihovu priču je potvrdio i lokalni ribar Alessandro Cralli koji je u trenutku kad se morska neman pojavila, plivao u blizini obale. Siguran je, kaže, kako je riječ baš o morskom psu, a ne nekoj drugoj velikoj ribi ili dupinu.

 

Na teren je odmah izašao brod Obalne straže i neko vrijeme patrolirao uz obalu. Upozorili su kupače na pojavu morskog psa, no, začudo, mnogi na upozorenje nisu reagirali te su se nastavili kupati.

 

Inače, u morski psi u Jadranskom moru nisu nikakva rijetkost i zabilježeno je više od 30 vrsta među kojima su i psina golema, velika bijela psina, pas lisica, pas glavonja, kučak, psina zmijozuba petošiljka, modrulj, kostelj crnac i drugi.

 

Inače, napadi morskih pasa na ljude prava su rijetkost, kako u svijetu tako i kod nas.

 

Na hrvatskom dijelu Jadrana od te je životinje stradalo ukupno devet ljudi, a prvi napad morskog psa na čovjeka dogodio se baš u Trstu 1. septembra 1868. kad je kupačicu napao veliki bijeli.

 

U prosjeku morski psi u svijetu godišnje ubiju desetak ljudi, dok ljudi svake godine pobiju oko 270 miliona morskih pasa.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.