x

Mađari žele ulagati u obradiva zemljišta u BiH te veći uvoz naših proizvoda!

Privredna komora Federacije BiH potpisala je sporazum o saradnji s Poljoprivrednom komorom Mađarske, prema kojem bi se povećao uvoz i izvoz proizvoda između ovih dviju zemalja te radilo na saradnji u razmjeni tehnologija.

Kako je rekao potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, ovaj sporazum je realizovan nakon niza sastanaka s predstavnicima Poljoprivredne komore Mađarske koja je izdvojena od privredne komore i na državnom je nivou. 

 

``Potrebno je da naši poljoprivredni proizvođači dobiju najbrže informacije kada je riječ o najbližem tržištu EU, a za Mađarsku često kažem da zna kad treba reći `da` a kada `ne` EU kako bi zaštitila svoje proizvođače u čemu uspijevaju. Želimo našim privrednicima otvoriti dodatna vrata da dobiju najbolje kada je riječ o uvozu iz Mađarske te da pronađu partnera za izvoz svojih proizvoda u toj zemlji``, rekao je Jašarspahić.

 

Ukoliko se ne računaju članice Evropske unije, BiH je sedmi poljoprivredni partner Mađarske po uvozu i izvozu. Kroz razgovore je zaključeno da bi saradnja mogla biti bolja i detaljnija. 

 

``Uvoz i izvoz između dvije zemlje bi mogao biti veći. Vidim veliki potencijal u tome da mađarske firme donesu nove tehnologije i znanje te za uspostavljanje bolje saradnje s bh. firmama. Velike mogućnosti vidim u tome da se neiskorištena obradiva zemljišta u BiH obrađuju zahvaljujući ulaganjima iz Mađarske. Zbog geografskog područja BiH ima veliki potencijal i mogućnosti i nadam se da ćemo konkretno raditi na razvoju naše saradnje``, rekao je Gyorffy Balazs iz Poljoprivredne komore Mađarske.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.