x

Male tajne laganih ljetnih torti od voća, parfea i čokolade!

Kremama za cheesecake od jagoda, malina ili borovnica pristaje biskvit s makom ili zobenim pahuljicama, a voćne parfe pripremite u zamrzivaču i uživajte u sladoledu.

Šećer u kolačima može se zamijeniti i zdravijom stevijom, agavinim ili javorovim sirupom, medom ili umjetnim sladilima, savjetuje Martina Bračić iz Torte i to koji su bili jedan od izlagača na festivalu slastica. Slatki ražnjići s voćem, kremasti zalogaji u žlici ili dražesnim čašicama, božanstvene torte i rapsodije voća u najfinijim kolačima mamili su posjetitelje Slatkih gušta na zagrebačkom Zrinjevcu.

 

- Torte s voćem su jednostavne i svi ih mogu napraviti. Na biskvit stavite laganu kremu ili omiljeni puding pa posložite voće. Ne morate rabiti ni želatinu, ali onda torta ne može stajati dulje od jednog dana - objašnjava Marin Dumančić iz slastičarnice M&M.

 

Maline, borovnice, ribizl, trešnje, maline i jagode samo su neki od sastojaka koji mogu poslužiti kao inspiracija za nadijevanje laganih slastica. 

- Borovnice idu odlično s kremom od limuna, a čokolada s bilo kojim voćem, a ako volite malo drukčiju teksturu, dodajte, npr., komadiće badema za hrskavost - preporučuje Ksenija Čalopek iz slastičarnice Le Kolač. 

 

Posljednjih godina pravi je hit kremasti kolač od sira. Kako bi cheesecake bio poseban, možete se poigrati i sa sočnim biskvitom.

- Uz kreme od sira ili jogurta napravite malo drukčiji biskvit pa dodajte, primjerice, mak ili zobene pahuljice. Rustikalna podloga savršeno se slaže sa laganim kremama - savjetuje Ksenija. Volite li sladoled, iskušajte i zaleđeni parfe.

 

- Parfe kreme u kombinaciji sa svježim sezonskim voćem odlične su zamrznute. Iskoristite ih za pripremu ledenih torti, kolača i drugih deserata - savjetuje Marin.

 

Mascarpone s jagodama

Sastojci: 600 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, šećer ili med te ekstrakt vanilije ili limuna

Priprema: Dobro izmiksajte mascarpone sa slatkim vrhnjem dok smjesa ne postane kremasta. U nju dodajte šećera ili meda prema želji. Još jedanput dobro promiješajte dok se smjesa ne zgusne. Dodajte ekstrakt vanilije ili limuna. Poslužite kremu u šalici i dodajte narezane jagode. 

 

Torta lemon

Sastojci: 8 jaja, 10 dag šećera, 10 dag brašna, limunova kora, vanilija; Ganache: 250 ml slatkog vrhnja, 150 g bijele čokolade; krema od limuna: 0,5 l mlijeka, 6 žumanjaka, sok 2 limuna, 50 g gustina, 100 g brašna, 200 g šećera, 250 g maslaca; mjerica svježe narezanih jagoda (dio narezati, dio izmiksati), listići badema

 

Priprema: Umutite bjelanjke sa šećerom. Dodajte limunovu koru, žumanjke, brašno i vaniliju. Pecite na 160°C deset minuta. Za ganache izmrvite bijelu čokoladu i zakuhajte vrhnje. Prelijte ga preko čokolade. Ostavite nekoliko minuta i izmiješajte. Pustite da se ohladi. Skuhajte kremu od mlijeka, šest žumanjaka, brašna, šećera i gustina. Kad se ohladi, izmiksajte s maslacem i limunovim sokom. Slažite biskvit pa kremu s narezanim jagodama, poklopite biskvitom, prelijte izmiksanim ganacheom, dodajte jagode pa kremu. Kad se torta stisne, prelijte je ganacheom i pireom od jagoda. Ukrasite bademima.

 

Samo blago 

Biskvit od izmrvljenih keksa za tortu od sira nema potrebe snažno gurati u kalup niti dodavati previše maslaca. Dovoljno ga je lagano utisnuti u kalup.  

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.