x

Marina Abramović: Imala sam tri abortusa, djeca sputavaju žene umjetnice!

Marina Abramović, svjetski priznata konceptualna umjetnica srbijanskog porijekla, dala je intervju za jedan njemački magazin Tagesspiegel u kojem je govorila o svom pozivu umjetnice, kao i odluci da nema djecu.

Marina Abramović je uoči svog 70. rođendana dala intervju u kojem je pričala o tome kako se osjeća slobodnom bez porodice, bez muža i djece, budući da smatra kako djeca sputavaju žene umjetnice.

 

``Imala sam tri abortusa jer sam znala da bi djeca bila katastrofa za moj rad za koji mi treba jako puno energije, a svi znamo koliko energije je potrebno za djecu``, kazala je umjetnica.

 

Približavajući se svom 70. rođendanu, umjetnica, koja se 2009. godine razvela od svog drugog supruga, video umjetnika Paolo Canevarija i koju je tužio jedan bivši ljubavnik, njemački umjetnik Ulay u vezi rada kojeg su stvorili dok su bili skupa, kaže kako je sve više boli briga za mišljenje okoline.

 

Njemački magazin je za naslov intervjua stavio samu njenu izjavu kako ``sa 70 godina moraš reducirati s*anja u životu``.

 

Marina Abramović je rođena 1946. u Srbiji. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu, a poslijediplomski studij završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sedamdesetih godina počinje priređivati svoje prve performanse, od 1975. je živjela u Amsterdamu, a od 2005. u New Yorku. Bila je profesorica na umjetničkim školama u Berlinu, Hamburgu, Parizu...

 

Rad Marine Abramović istražuje vezu između umjetnika/performera i publike, preispituje ograničenja tijela, kao i mogućnosti uma. Aktivna preko tri decenije, Abramović su često opisivali kao osnivačicu performativne umjetnosti u tom smislu.

 

Njen najpoznatiji je performans ``The Artist Is Present`` iz 2010. godine kada je više od 736 sati provela sjedeći u muzeju dok su nasuprot njoj za sto sjedali potpuni stranci koji su došli vidjeti samo umjetničko djelo. Popularnosti performansa pomogla je i pjevačica Lady Gaga s kojom je Marina 2012. godine započela suradnju na umjetničkom projektu i istoimenom Gaginom albumu ARTPOP.

 

Govoreći o suštini svojih performansa i njihovoj autentičnosti, Marina Abramović je kazala:

 

``Razlika između teatra i performansa je u tome da je u teatru krv kečap, dok je u performansu sve stvarno``, kazala je Abramović, dodavši kako je umorna od toga da mora stalno biti fizički prisutna, kao i odgovoriti zahtjevima svog posla koji uključuje mnogo putovanja, tako da djeca nisu dolazila u obzir.

 

``Prema mom mišljenju, djeca su razlog zašto žene u svijetu umjetnosti nisu uspješne kao muškarci. Postoji jako puno talentovanih žena, no zašto samo muškarci zauzimaju važne pozicije? Jako je jednostavno. Ljubav, porodica, djeca - žena ne želi da žrtvuje sve to zarad umjetnosti.``

 

Komentarišući opasku novinara o tome kako postoje uspješni umjetnici koji istovremeno imaju djecu, Abramović je kazala:

 

``Postoje dobri umjetnici koji imaju djecu, naravno da postoje. Zovu se muškarci.``

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.