x

Marka (2) ubili u očevom zagrljaju!

Marko Simić najmlađa je žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije. U naručju svog oca Vladana, 31. maja 1999. godine, oko pola dva po podne, u bombardovanju stambene zgrade R-74 u Novom Pazaru nastradao je dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije.

 Kao i prethodnih godina, rođaci porodice Simić se prisjećaju kako je Marko samo desetak dana prije pogibije veselo duvao svjećice na rođendanskoj torti, trčkarao oko kuće i igrao se.

 

- Poslije šetnje gradom Vladan i Marko su svratili do prodavnice u toj zgradi, kada je počeo napad. U trenutku kada je pala bomba, Vladan je Marka držao u naručju, pokušavajući da ga zaštiti, ali su zajedno nastradali - s knedlom u grlu pričaju rođaci.

 

Porodica Simić i pojedina udruženja već godinama predlažu da jedan od vrtića u Novom Pazaru ponese ima po najmlađoj žrtvi NATO bombardovanja Jugoslavije, ali iz lokalne samouprave još nema odgovora.

 

Pored Marka i Vladana, tog dana je nastradalo još devet civila - Marko Roglić, Dragica Biorac, Zvezdan Janjić, Dejan Milošević, Miodrag Nikić, Đorđe Pantić, Golub Ratković, Radun Vranić i Dragan Simović, dok je još dvadesetak građana Novog Pazara povređeno. Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja stambene zgrade R-74 u ulici Stefana Nemanje obilježena je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a počast nastradalim civilima, pored njihovih rođaka, odali su i predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije i policije.

 

- Ova osamnaestogodišnjica opominje i podsjeća da smo narod dubokog duha, velike kulture, lijepe zemlje, ali i tragične historije. Ni poslije svih ovih godina nismo dobili niti jednu riječ izvinjenja, niti objašnjenje zašto je bomba bačena na stambeni objekat i civile - poručeno je sa pomena.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.