x

Martin Richard je najmlađa žrtva napada u Bostonu !

Na maratonu u Bostonu u ponedjeljak su poginule najmanje tri osobe i više od 144 povrijeđeno u dva bombaška teroristička napada, za koje do sada niko nije preuzeo odgovornost. Martin Richard je ime osmogodišenjeg dječaka, najmlađe žrtve terorističkog napada u Bostonu. Martin je u cilju utrke čekao da zagrli svog oca Williama koji je učestvovao na maratonu u Bostonu.

Sa njim su bile njegova sestra, majka i brat. Martinova majka Denise Richard i njena kćerka također su teško povrijeđene u napadu. Porodica živi u predgrađu Bostona Dorchesteru, a William Richard je istaknuti lider te lokalne zajednice koja je teško pogođena tragedijom, piše ``Boston Globe``.

Vatrogasci i policija su pronašli još dvije eksplozivne naprave, koje nisu detonirane nedaleko od cilja bostonskog maratona, izjavio je senator Bil Kiting.

Kiting, koji je član kongresnog komiteta za unutrašnju bezbjednost, je izjavio da je jedna naprava pronađena u hotelu, ali nije precizirao lokaciju druge naprave, javio je CNN. On je ocijenio da je napad u Bostonu bio ``sofisticiran, koordinisan i dobro planiran``.

Komanda vatrogasaca je potvrdila da je pronađena još jedna naprava, a izvor iz federalnih službi bezbjednosti je potvrdio da stručnjaci rade na demontiranju jedne eksplozivne naprave koja je manja od dvije koje su eksplodirale. Lokalni mediji u Bostonu su javili da ekipe sa psima tragačima detaljno pretražuju centar grada.

Saudijski državljanin, koji je ranjen u nogu, je pod stražom u bolnici u Bostonu, poslije bombaških napada u tom gradu, ali policijski zvaničnici nisu htjeli da potvrde da li je on uhapšen, javio je CNN.

Takođe, CNN navodi da je na periferiji Bostona izvršen pretres jednog stana, međutim u ovom trenutku nije poznato da li je to stan privedenog državljanina Saudijske Arabije koji se u SAD-u nalazi na osnovu studentske vize.

Policija i federalne službe bezbjednosti su poslije napada izdale potjernicu za čovjekom ``tamne ili crne kože`` koji govori sa stranim akcentom, dodao je CNN.

U potjernici u koje je TV mreža imala uvid se navodi da je taj čovjek nosio crni ruksak kada je pokušao da uđe u ograđeni prostor kod cilja maratona, oko pet minuta prije eksplozije.

Američki mediji su javili da je veliki broj ljudi u bolnicama gdje im se pruža pomoć nakon povreda nastalih u eksplozijama, a 15 osoba se nalazi u kritičnom stanju. Za sada se samo zna da je među nastradalima jedan osmogodišnji dječak.

Fox News je prenio da je u jednoj od bostonskih bolnica izvršeno više amputacija građanima koji su povrijeđeni u napadu.

Iako još uvijek nema naznaka ko je izvršio napad, američki predsjednik Barack Obama je poručio da  će oni koji su to uradili ``osjetiti punu snagu pravde``.

Nakon eksplozije na maratonu, u Bostonu je izbio i požar u muzeju i biblioteci JFK, gdje nije bilo povrijeđenih. U prvi mah se mislilo da je to bila treća eksplozija, ali je kasnije CNN, pozivajući se na policijski izvor, javio da je u biblioteci izbio požar i da nije bila meta bombaškog napada.

Mjere sigurnosti su od sinoć pojačane u New Yorku, Washingtonu, San Dijegu, Atlanti i Las Vegasu.

Pakistanski talibani, povezani s neuspjelim napadom automobilom bombom na Times Square u maju 2010. godine, negirali su u utorak bilo kakvu umiješanost u dvije eksplozije koje su se dogodile u ponedjeljak za vrijeme maratona u Bostonu.

- Mi smo za napade na SAD i njegove saveznike, ali nismo umiješani u ovaj napad - izjavio je agenciji AFP Ehsnulah Ehsan, glasnogovornik Pakistanskog talibanskog pokreta (TTP).

Izvor:Dnevni avaz/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.