x

Masaža ove tačke čini čuda za zdravlje, ljepotu i vitku liniju!

U Kini je poznata kao tačka dugovječnosti, u Japanu kao tačka od stotinu bolesti, nalazi se ispod koljena, a svakodnevna masaža donosi potpuni preporod organizmu

Jedna japanska legenda kaže da je u davna vremena živio jedan srećan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje – znanje o tački dugovječnosti ili tačke od stotine bolesti. Slijedjeći zapovijesti svog oca, sin je svakodnevno masirao ovu tačku i doživio je rađanje i smrt nekoliko imperatora.

 

Masiranje tačaka je jedna od najstarijih metoda liječenja na Istoku, koja broji već nekoliko hiljada godina.

 

Ukupno, ljudsko tijelo poseduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na količinu dana i mjeseci u godini.

 

Djelovanje takve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa određenim organima.

 

U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da kroz masažu može se uticati na tok energije i funkcionalnu aktivnost organa.

 

Aktiviranje tačke Zu San Li daje trajni podmlađujući i iscjeljujući efekat, sprječava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao ``tačka dugovječnosti``, u Japanu ``tačka od stotinu bolesti``. Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da bi ste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

 

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, nepodižući pete od poda. Primijetićete da ispod koljena stvorilo se uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka, Zu San Li.

 

Za šta je odgovorna ova tačka na našem tijelu i zašto je Japanci nazivaju tačkom od stotine bolesti:

 

Kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela, kontroliše rad kičmene moždine u djelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, polnih organa, bubrega i nadbubrežne žlijezde.

 

Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlijezda, najmoćnijih žlijezda koje imaju ulogu glavnog čuvara zdravlja čovjeka. One luče adrenalin u krv, hidrokortizon i druge važne hormone.

 

Ako svakodnevno masirate ``tačku dugovječnosti``, moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju sljedeće funkcije u organizmu:

 

Normalizacija krvnog pritiska, normalizacija glukoze, insulina, suzbijanje upalnih procesa u organizmu i regulacija imune funkcije čovjeka.

 

Takođe, masiranjem ove tačke možete poboljšati varenje, liječiti bolesti gastrointestinalnog trakta i tretirati posljedice moždanog udara. Masaža će vam pomoći i da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronađete unutrašnju stabilnost.

 

Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujući impotenciju, štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina, a u velikoj mjeri ojačava i imunitet.

 

Ovu tačku treba masirati u jutarnjim časovima, prije ručka. Devet puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (devet puta na jednoj, pa devet puta na drugoj nozi), u trajanju od ukupno 10 minuta.

 

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje.

 

Uronite u stanje harmonije i razumijevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo. Možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, pirinča itd) masirati ovu tačku, a možete i zalijepiti isiječen čen (pola) bijelog luka i ostaviti na 1 do 2 sata (dok koža ne pocrveni).

 

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine (400 do 500 grama nedeljno). Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne bi izazvali nesanicu.

 

Najbolji učinak se postiže za vrijeme mladog Mjeseca. Osam dana poslije nastanka mladog Mjeseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja.

 

Prije ručka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje. Poslije ručka, sinhronizovano na obe noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna. Uveče, u suprotnom smjeru kazaljka na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.