x

Maserati Alfieri dobio ``zeleno svjetlo``

Nakon nekoliko godina spekulacija kompanija Maserati je potvrdila da će se na tržištu pojaviti produkcijska verzija koncepta Alfieri.

Osim toga, talijanska kompanija planira proizvodnji i potpuno električne verzije modela Alfieri, koja će biti rival sljedećoj generaciji Porschea 911 i Jaguara F-Type.

 

Maserati je u početku planirao novi model plasirati na tržište 2018. godine, ali su zvaničnici kompanije odlučili odgoditi projekt do 2020. godine.

 

Menadžer Maseratija za regiju Sjeverne Evrope Peter Denton je izjavio da će model s konvencionalnim motorom biti spreman za 2019. ili 2020. godinu, a da se elekrična verzija može očekivati krajem 2020. godine.

 

Produkcijski model će zadržati mnoge dizajnerske karakteristike koncepta Alfieri, ali će biti veći od Porscheovih Boxtera i Caymana. Koristit će novu platformu, ali će dijeliti neke komponente sa sedanom Ghibli.

 

Kao istinski sportski coupe, automobil će imati pogon isključivo na stražnjim točkovima. Maseratijev inžinjer Davide Danesin je prošlog mjeseca otkrio da je bilo govora i o verziji s pogonom na sva četiri točka.

 

Automobil će najvjerovatnije pokretati V6 motor, koji će biti dostupan u tri verzije, sa 410, 450 i 520 KS.

 

Maserati će svojim kupcima ponuditi coupe i kabriolet verziju modela Alfieri.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.