x

Međunarodni dan djeteta obilježen u Zenici!

Nekoliko hiljada mališana iz svih dijelova Bosne i Hercegovine prisustvovalo je obilježavanju Dana djeteta u Zenici, praznika utemeljenom prije više od devet decenija u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA). Sa današnjeg obilježavanja je poručeno da je ``ovaj praznik, praznik ljubavi, prijateljstva i radosti``

Dan djeteta obilježen je nizom sadržaja, a u cilju promocije mira, prijateljstva i zajedništva među mališanima. U BiH, Dan djeteta se obilježava u sklopu projekta ``Turski jezik, drugi strani jezik`` koji provodi Yunus Emre u BiH.

 

Povodom Dana djeteta u Zenici je priređen bogat kulturno-zabavni program, kao i muzički nastupi nekoliko poznatih bh. pjevača. Mašući zastavama mališani su uživali u predstavama, promotivnim filmovima i pjesmi na bosanskom i turskom jeziku.

 

Organizatori su u saradnji sa sponzorima uspjeli obezbijediti i poklon pakete za svu djecu koja budu dio zabavnog programa.

 

Ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay poručio je u obraćanju prisutnima da su svi došli u Zenicu, iz različitih djelova BiH, kako bi zajedno proslavili Dan djeteta.

 

Dvoje djece ispred Udruženja djece oboljele od raka uručili su poklon ambasadoru Erginayu.

 

Predsjednik Yunus Emre Instituta Hayati Develi kazao je da je od svih proslava 23. aprila koje je imao priliku da vidi u svom životu, današnja bila najveća.

 

- Ovaj praznik je praznik ljubavi, prijateljstva, spajanja, radosti. Želimo da uvijek vlada mir u BiH, na Kosovu, u Turskoj. Mir u čitavom svijetu ćete vi u budućnosti uspostavljati. Zbog toga morate postati dobri ljekari, inžinjeri, profesori. - poručio je Develi.

 

Načelnik općine Zenica Husejin Smajlović kazao je da je ovo prvi put da se u Zenici održava jedna ovakva manifestacija i izrazio je nadu da će se i u narednom periodu u ovom gradu organizovati ovakve manifestacije.

 

Smajlović je naglasio da BiH može mnogo puno naučiti na primjeru Turske. Čestitao je Turskoj današnji praznik, a djeci Turske, BiH i ostalih zemalja je poželio da žive u miru.

 

Miralem Galijašević, premijer Zeničko-dobojskog kantona čestitao je 23. april - Dan djeteta.

 

- Želim da se danas zabavite, budite sretni, živi i zdravi - kazao je Galijašević. Brigadir Savas Celepoglu, komandant Turske vojne misije u BiH je pozdravio djecu na bosanskom jeziku poželjevši im dobrodošlicu na obilježavanje Dana djeteta u Zenici.

 

- Mustafa Kemal Ataturk je ovaj dan poklonio djeci. Turska vojna misija koja se nalazi u BiH ali i u drugim dijelovima svijeta, u cilju sijanja mira, doprinijela je učenju turskog jezika u BiH - kazao je on.

 

Naglasio je da je Turska vojna misija u BiH, do sada, realizovala mnogo projekata, a većina njih je bila vezana za obrazovanje u ovoj zemlji.

 

- Uvijek smo bili uz vas i tako ćemo nastaviti - poručio je Celepoglu. Nakon govora je nagradio pet učenika.

 

Čestitali i ``zmajevi``

 

Učenike su putem videopuruka pozdravili i bh. reprezentativci Emir Spahić, Miralem Pjanić i Edin Džeko. Džeko je čestitao Dan djeteta poručivši na turskom jeziku da nastave učiti turski jezik.

 

- I ja vam čestitam Dan djeteta. Navijajte za nas - poručio je Pjanić.

 

Dan djeteta je djeci u BiH čestitao i turski reprezentativac Arda Turan.

 

Među bh. pjevačima nastupio je Mirza Šoljanin, Eldin Huseinbegović i Armin Muzaferija. Učešće su uzele i folklorne grupe, među kojima su bila i djeca sa posebnim potrebama.

 

Mirza Šoljanin je izvukao i tri učenika u tomboli koja je organizovana, a izvučeni učenici su dobili bicikla. Nagrađeni su i najuspješniji učenici na takmičenjima koje je organizoavo Turski kulturni centar Yunus Emre. Danas su učenici nagrađeni i putovanjima u Tursku.

 

Svake godine, ovaj datum se nizom manifestacija obilježava u nekom drugom turskom gradu. Domaćin ovogodišnje manifestacije je grad Antalija gdje su se okupila djeca iz skoro svih dijelova svijeta.

 

Na današnji dan 1920. godine, kada je osnovana Velika narodna skupština Turske, Mustafa Kemal Ataturk je ovaj dan ``poklonio svoj djeci``.

 

tekst : faktor

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.