x

Mercedes AMG GT R – povijest jednog od najprestižnijih automobila!

Nakon što je Porsche predstavio svoj, Mercedes javnosti predstavlja svoj dokumentarac u pet dijelova, a koji opisuje povijest jednog od najprestižnijih automobila danas – AMG GT R.

Dokumentarac podijeljen u pet dijelova pokazuje najznačajnije događaje, modele, ljude, odnosno sve prijelomne događaje koji su obilježili razvoj AMG-a kakvog poznajemo danas. Osnovan 1967. godine, AMG je u povijesti ostavio upečatljiv trag, a inovacije koje su proizašle baš iz ovog odjela Mercedesa temelj su mnogih današnjih modela. Međutim, ako postoji ijedan, nazovimo to tako, proizvod koji je proslavio AMG to su definitivno njegovi pogonski agregati.

 

Naime, baš su oni ugrađivani u jedne od najjačih super-automobila koji i dan danas pale i žare cestama. Jedna od takvih i više nego uspješnih suradnji je ona koja je rezultirala izgradnjom Zonde, odnosno Huayre u koje je ugrađen monstruozni V12 motor zapremnine 7.2 litre. Treba spomenuti i uspješnu suradnju s Aston Martinom za kojeg je AMG izradio V8 agregat i još neke elektroničke dijelove. Dosta o povijesti, o čemu se radi u dokumentarcu?

            

Glavni protagonist dokumentarca je jedna od najnovijih zvijezda na nebu sportskih automobila, Mercedes AMG GT R. S 577 konjskih snaga koje napaja V8 motor, GT R do stotke ubrzava za 3.7 sekundi uz ograničenje maksimalne brzine na 318 km/h. Međutim, motor nije taj po kojem se ovaj Mercedes ističe.

 

Naime, inženjeri iz AMG-a su se zbiljski potrudili  i razvili, prema riječima Mercedesa, inteligentnu i perolaku konstrukciju koja se sastoji od aluminija i karbonskih vlakana. Posebna je pažnja posvećena aerodinamici za koju se brinu prilagodljive komponente. Primjerice, pri vožnji brzinom od 80 km/h u RACE programu vožnje, pojedine komponente izrađene od karbona pomiču se prema dolje za 40 mm i tako utječu na vozne osobine.

 

Međutim, to nije jedina karakteristika ovog ortodoksnog trkaća iz Mercedesa. U dokumentarcu su prikazane i ispričane anegdote koje su doživjeli inženjeri koji su radili na razvoju GT R-a kao i još neke zanimljive dogodovštine. Što reći osim da je dokumentarac idealan način kako ubiti dosadu.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.