x

Mercedes-AMG Project One će imati 1020 KS!

Kao što je već poznato, ``hiperautomobil`` Mercedes-AMG Project One je predstavljen iza zatvorenih vrata na Sajmu automobila u Ženevi te je već potvrđeno da će svjetsku premijeru doživjeti u septembru u Frankfurtu. Sada se pojavila i informacija o njegovoj snazi.

Jedan od rijetkih kupaca koji je imao priliku vidjeti opaki dvosjed rekao je da se radi o ``divljem i ekstremnom automobilu u svakom aspektu``. Nove informacije otkrivaju ponešto o njegovom pogonu, odnosno 1,6-litarskom V6 motoru s turbopunjačem, koji je preuzet iz bolida tima Mercedes-AMG, a to je W07 Formula 1. Taj motor će isporučivati 748 KS, a radit će zajedno s četiri električna motora. Dva će pokretati prednje točkove, dok će dva biti namijenjena turbopunjaču i radilici. Ta četiri motora isporučuju 408 KS, što znači da će u kombinaciji sa V6 benzinskim motorom ukupna snaga iznositi 1020 KS.

 

Automobil će biti težak manje od 1.315 kg, a korištenjem samo električnog pogona moći preći 48 km. U SAD-u je već rasprodan, a planirana je proizvodnja 275 jedinica. 

 

Cijena je 2,4 miliona dolara, a nakon svakih pređenih 50.000 km će biti potreban ozbiljan servis.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.