x

Mercedes-Benz, AMG i 800 konja!

Zvuči kao savršena kombinacija, zar ne?!

Svi znamo za Mercedes-Benz AMG GT, zar ne? Samim time svi znamo i da ovaj predivan i ultra-glasan GT-automobil doista predstavlja polje snova – i to čak u dvije karoserijske izvedbe od kojih se ne zna koja je ljepša. No kako se tržište automobila neumorno razvija i konstantno nudi (često nepotrebne) alternative već postojećim modelima, i u Mercedesu su se dosjetili proširiti ponudu modela GT.

 

Kao posljedica toga je na salonu automobila u Ženevi upravo predstavljena najnovija karoserijska inačica AMG GT-a, koja bi uskoro trebala priprijetiti Porscheovoj Panameri. Dakle riječ je o limuzini – ali ne baš običnoj.

 

Koncept koji je predstavljen u Ženevi naziva se AMG GT Concept i predstavlja više ili manje logičan nastavak i novo poglavlje modela AMG GT kakav već poznajemo.

 

Iako iz Mercedesa tvrde kako je riječ o Coupé-modelu, nekako se ne bih složio s time, jer za početak ovaj konceptni uradak ima dvoja vrata viška. No ako bismo zažmirili na to već poslovično nepoznavanje tematike oko definicije Coupé-automobila, jednostavno je nemoguće ignorirati osnovnu činjenicu vezanu uz ovaj (konceptni) automobil.

 

Da, Mercedes-Benz GT Concept je predivan automobil iz kojeg god kuta ga se gledalo i točka.

 

Naravno da uz svu tu ljepotu ide i sva sila luksuza koji bi prema riječima proizvođača trebao biti prisutan već u sklopu serijske opreme, ali s obzirom na poslovičnu njemačku škrtost na tom planu, ne bi se trebalo zaklinjati na Bibliju da će to doista tako i biti. No to je u krajnjoj liniji nebitno, jer ovakvi automobili u današnje vrijeme fasciniraju svojim postojanjem, dok sve drugo pada u drugi plan.

 

OK…možda ne baš sve, jer svaki ovakav automobil osim izgleda treba raspolagati i s motorom koji ga je dostojan, pa su se i oko toga u Mercedesu potrudili.

 

Predstavljeni se koncept motorom oslanja na bazu iz koje je iznikao, tj. na 4-litreni Twin-Turbo V8 kakav pogoni i dosad poznate izvedenice modela AMG GT. No u sklopu ovog je koncepta taj otprije poznat pogonski agregat otišao koji korak dalje i postao Hibridom.

 

Da…dobro ste pročitali – AMG GT Concept će uz već postojećih 510 konja dobiti još nekoliko njih u električnom obliku, pa bi rezultatno stanje nakon izvršene elektrifikacije trebalo biti označeno s brojkom 805.

 

Usporedbe radi, nedavno predstavljena Porsche Panamera Turbo E-Hybrid u svom tvorničkom izdanju zajedno s električnim motorom raspolaže s ukupno 671 konjskom snagom, pa već samim time ne treba biti pretjerano pametan da bi se zaključilo kako je Mercedes u tom smislu doista odlučio napraviti oveći iskorak. Time bi i performanse trebale biti poprilično uvjerljivije od već bolesno brzog kolege iz Zuffenhausena, ali o tome iz Mercedesa još uvijek ne dolaze konkretne informacije.

 

Ono što je poznato svodi se na definiranu snagu motora, te „ispod tri sekunde“ od nula do stotinu kilometara na sat, a kakve su daljnje brojke ionako ostaje vidjeti tijekom sljedećih mjeseci, tj. kada koncept uđe u planiranu (odnosno proizvodnu) fazu.

Zasad je i ovo dovoljno.

 

Prema riječima g. Tobiasa Moersa, odnosno glavnog i odgovornog čovjeka ispred AMG-a, „ideja je ponuditi moderan i luksuzan automobil koji će biti sposoban kupcima ponuditi nivo performansi s kakvim raspolažu današnji super-automobili“. U te riječi ne treba nimalo sumnjati, jer već najavljene brojke govore dovoljno same po sebi i kroz najave potvrđuju da će to doista tako i biti. No s druge strane ovaj automobil nije ni na papiru kompletni divljak, već je uz svu silu konja u stanju ponuditi i skroz električni mod funkcioniranja, te time postati sasvim drugačija zvijer – tiha, mirna, pripitomljena i ekološki svjesna do beskraja.

 

E sad…koliko je to bitno ili nije, te koliko će se tome kupci priklanjati u ovom je momentu nemoguće čak i pretpostaviti, pa je bolje da taj dio priče pustimo na miru.

 

No ono oko čega vrijedi potrošiti malo vremena definitivno se svodi na ovu nekolicinu fotografija, jer ako već ništa drugo, onda vrijedi još jednom ponoviti kako je ovaj konceptni uradak nešto apsolutno vrijedno gledanja.

 

Doduše, čisto sumnjam u to da će se serijski automobil pojaviti s kamerama umjesto retrovizora, te isto tako sumnjam u najave prema kojima bi „svi Mercedesovi budući modeli trebali vući inspiraciju iz ovog konceptnog automobila“, ali to je već drugi par rukava.

 

Ovo što je zapravo bitno upravo stoji ispred vas na fotografijama i definitivno predstavlja budućnost – i to u najljepšem mogućem obliku A ako je za vjerovati najavama, ta bi budućnost mogla biti itekako svijetla – barem ako se pita ekipu u AMG-u.

…i dan je odmah nekako ljepši, zar ne?!

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.