x

Mercedes i Aston Martin predstavljaju…

Neki automobili postoje samo kako bi poslužili za prijevoz od točke A do točke B.  S druge strane, postoje automobili zbog kojih će se većini auto entuzijasta pojaviti suza u oku. E pa donosimo dva takva …

Prva igračka za bogate je jedan jedini, neponovljivi Mercedes. Pošto je danas proizvodnja super i hiper automobila u trendu, Mercedes je odlučio izgraditi svoj. Glavni i odgovorni u Mercedes AMGu,  Tobias Moers inspiriran filozofijom Ferraria, zaključio je kako kompanija koju vodi može proizvesti nešto što će biti namijenjeno samo djelu pučanstva s dubljim džepom, a što će biti predmetom požude svih vozača. Tako je nastao Mercedesov hiper auto koji će biti proizveden u najviše 300 primjeraka, a koji će stajati ni više ni manje nego dva milijuna dolara. Performanse?

 

1.000 konjskih snaga. Ovu okruglu brojku proizvodi 1.6 litreni V6 pogonski agregat koji je preuzet od F1 trkaćeg tima Mercedesa. Osim što će biti hranjen benzinom, motor će imati i električni pogon što ga čini, barem prema riječima inženjera iz AMGa, najpoželjnijim motorom na svijetu. Međutim, kako bi zadovoljio stroge propise o performansama običnih, cestovnih automobila, inženjeri su morali smanjiti omjer kompresije. Dizajn? Razrađen je koncept koji izgleda fenomenalno. Međutim, kako bi ga pobliže vidjeli morat ćete pričekati 2018. godinu koja je prema riječima ekipa s Carbuzza, godina službenog predstavljanja.

 

Druga hiper igračka na popisu  je Aston Martin. Priču o njemu smo nedavno ispričali, a sad je donosimo u detalje. Plod suradnje trkaćeg tima Red Bulla i Aston Martina, 2018 AM-RB 001, prodan je već u 150 primjeraka, a performanse koje postiže mogu posramiti i razvikanije modele. Za to je zaslužan V12 motor zapremnine 6.0, odnosno 7.0 litre koji baš poput Mercedesa razvija okruglih 1.000 konjskih snaga. Uz masu od samo 1.000 kilograma do 2018 AM-RB 001 do stotke ubrzava za manje od tri sekunde. Maksimalna brzina je ograničena na samo 400 km/h kako slučajno ne bi poletjeli.

 

Od ostalih značajki treba spomenuti prilagodljiv ovjes, karoseriju izrađenu od karbonskih vlakana i još mnoge različite dodatke. Sve skupa košta okruglih tri milijuna dolara. Prodaja će krenuti tek 2019. godine iako je bilo planirano 2018. 2018 AM-RB 001 je kao stvoren za rušenje svih rekorda. Mnogi navode kako ovakav model nije viđen na tržištu nakon službenog predstavljanja McLarena P1.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.