x

Mesne prerađevine nisu dobre za srce!

Ako ste ljubitelj kobasica, salama, hrenovki i sličnih mesnih prerađevina, probajte smanjiti unos ovakve hrane.

 

Savjet udruženih poljskih i švedskih istraživača glasi: smanjite unos mesnih prerađevina radi zdravlja srca! Do ovog su zaključka stigli stručnjaci Sveučilišta u Varšavi i Instituta Karolinska iz Štokholma nakon što su 12 godina pratili preko 37.000 sredovječnih muškaraca, s posebnim osvrtom na njihovu prehranu i način na koji se ona odražava na njihovo zdrvlje.

Nakon što su u obzir uzeli i ostale poznate faktore rizika za zatajenje srca, istraživači su izračunali kako su ispitanici koji su u prosjeku jeli najviše mesnih prerađevina imali 28 posto viši rizik od zatajenja srca.

 

Također, ta je skupina ispitanika imala prosječno dvostruko veće izglede za smrt zbog zatajenja srca u odnosu na druge ispitanike. Stručnjaci su ponudili zajednički nazivnik: prekomjeran unos soli zbog količine konzumiranih mesnih prerađevina. Uz sol i dimljenje, mesnim prerađevinama se često dodaju i drugi kemijski spojevi koji mogu negativno utjecati na zdravlje srca.

 

Do sličnih su rezultate stigli i engleski stručnjaci koji su povezali unos masne i prerađene hrane i depresije. Rezultati su pokazali da je grupa koja se zdravo hranila imala 26 posto manji rizik od obolijevanja od depresije, nego grupa čija se prehrana temeljila na prerađenoj i masnoj hrani. Ti su ispitanici imali 58 posto veći rizik od depresivih oboljenja. 

 

Izvor: ordinacija.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.