x

Microsoft kupuje Nokiju!

Nekada najboljeg proizvođača mobilnih telefona, kao i sve njegove patente kupiće američki Microsoft za 5.44 milijardi evra!

U zvaničnnom mejlu, koji nam je rano ujutru, 3. septembra, stigao, Nokia je najavila ono o čemu se već dugo šuška - Microsoft će kupiti fiskog proizvođača!

Kompanija Microsoft će platiti 3.79 milijardi evra za Nokia Devices & Services Business i još 1.65 milijardi dolara za sve patente Nokia kompanije, čime će Majkrosoft postati vlasnik Nokije. Ukupno, to je 5.44 milijardi evra, odnosno oko 7.2 milijarde dolara, što je manje, nego što je Microsoft potrošio na kupovinu Skypa!

Transakcija će biti zatvorena u prvom kvartalu 2014. godine, a Microsoft će ``otkupninu`` platiti u kešu.

``Ovo je snažan korak u budućnost - ``win-win`` pozicija za zaposlene, vlasnike akcija, kao i za kupce i jedne i druge kompanije`` izjavio je Stiv Balmer, odlazeći direktor kompanije Microsoft. ``Ovo će ubrzati razvoj i jedne i druge kompanije``, dodao je on.

``Za kompaniju Nokia ovo je jedan od najvažnijih momenata, kako u pogledu promjena same kompanije, tako i u finansijskom pogledu. Spremni smo za novo poglavlje!``, rekao je Risto Silasma, direktor Upravnog odbora kompanije Nokia i novi generalni direktor Nokia ogranka u kompaniji Majkrosoft.

Dosadašnji direktor Nokia kompanije, koji će sa još nekoliko najbitnijih ljudi iz svih sektora kompanije preći u Microsoft  povodom kupovine Nokije rekao je sljedeće: ``Sada na još bolji način možemo da iskoristimo saradnju sa Microsoftom i iskombinujemo je sa našom ekspertizom, nagrađivanim dizajnom i globalnom prodajom``.

Stiven Elop više neće biti generalni direktor Nokije i on se pomjera na mjesto izvršnog podpredsednika Nokia Devices & Services ogranka finske kompanije.

Nokia je 2011. godine izabrala Vindouz Phone za svoju mobilnu platformu i od tada radi na povratku u vrh smartfon ponude u svijetu. Uspjeh je polovično postignut. Vindouz Phone jeste postao treći svjetski operativni sistem, u nekim zemljama, poput Italije, Holandije ili u Južnoj Americi čak i drugi, ali je brzina rasta izuzetno spora.

Microsoft i Nokia u ovom trenutku prema posljednjim procjenama stručnjaka drže između pet i sedam odsto svjetskog OSA tržišta.

Kompanija Microsoft postaje vlasnik kompanije Nokia, njenih patenata, HERE navigacije, linije Asha, linije običnih Series 40 telefona, Lumia smartfon linije, ali i vlasnik ekskluzivnih partnerskih prava sa Qualcommom, koji će biti posebno zanimljiv u budućnosti.

U Microsoft prelazi oko 32.000 zaposlenih iz Nokia kompanije, a sjedište, prema odluci Microsofta  biće Finska. Uskoro će biti započeta izgradnja najmodernije zgrade sa data centrom u toj evropskoj zemlji. Američki Microsoft će u izgradnju i modernizaciju Nokia zgrade u Finskoj uložiti preko 250 miliona dolara!

Izvor: mondo.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.