x

Milka torta sa keksom i orasima!

Prste da poližeš!

Sastojci:

za jednu koru

 

6 bjelanaca

6 kašika šećera

4 kašike mljevenih oraha

1 kašika prezli, mrvica

 

peći 2 ovakve kore

 

Fil:

 

I dio

12 žumanaca

12 kašika šećera

100 gr. Milka čokolade

 

II dio

7 dcl. mlijeka

100 gr. gustina

3 kašike šećera

2 vanilin šećera

300 gr. mljevenog keksa

100 gr. mljevenih oraha

 

III dio

250 gr. maslaca ili margarina

120 gr. šećera u prahu

 

Za dekoraciju

2 šlag krema od čokolade, malo umućene slatke pavlake.

 

Priprema

Bjelanca i šećer umutiti u čvrst snijeg. Dodati postepeno orahe i mrvice lagano mješajući. Kalup prečnika 27 cm namazati uljem i posuti brašnom, na dno staviti i papir za pečenje i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 10 – 15 minuta. Kora će narasti tokom pečenja, ali će se spustiti kada se ohladi.

 

Priprema fila

I dio: Žumanca i šećer umutiti mikserom dok ne  “pobijele” i kuvati na pari oko 15 minuta. Dodati čokoladu i kada se istopi skloniti sa vatre i ostaviti da se dobro ohladi.

II dio: Od 7 dcl. mlijeka odvojiti toliko da se umuti gustin sa šećerom i vanilom, ostalo staviti da prokuva. Skuvati gustin i u vrelo dodati keks i orahe. Izmješati i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.

III dio: Pjenasto umutiti maslac i šećer u prahu. Spojiti sve tri smjese u jedan fil, prvo maslac i žumanca, na kraju dio sa keksom. Dobro umutiti mikserom i filovati kore između, gore i okolo.

 

Tortu ostaviti preko noći da se dobro stegne i sjedine ukusi. Ukrasiti šlag kremom od čokolade.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.