Mirisi i okusi Mediterana i Istoka u emisiji „Lonci i poklopci“!

20.07.2014 10:00
mirisi-i-okusi-mediterana-i-istoka-u-emisiji-lonci-i-poklopci-main

Emisija „Lonci i poklopci“  OBN TV koju uređuje i vodi šarmantni televizijski  kuhar Vjeko Kramer ovoga ljeta ne ide na ljetnu pauzu. Vjeko je i ove sedmice odlučio da sprema ukusna i zdrava jela sa mirisima Mediterana i Istoka. Ovosedmičnu emisiju započinje pripremom  slaganog bureka od piletine i patlidžana zatim će spremati teleću limun juhu,  pileće mišiće s gljivama i kokosom a ovonedjeljno kuhanje završava pripremom rižota od mrkve.  Emisija „Lonci i poklopci“ je na programu OBN TV u nedjelju 20.07.2014. u 12 sati.

SLAGANI BUREK OD PILETINE I PATLIDŽANA

 

½ kg jufke

½ kg mljevene piletine

1 poriluk

2  patlidžana

2 jajeta

2 dl kiselog vrhnja

sol i papar

vegeta 

1 dl ulja

 

Poriluk isječemo na kolutiće, ispirjamo par minuta na malo ulja pa kad omekša dodamo mljevenu piletinu i začinimo solju, paprom i vegetom. Patlidžane isječemo na kockice i izgrilamo na gril tavi . Na dno tepsije stavimo papir za pečenje pa na njega slažemo burek, na dno stavimo tri jufke, nauljimo i pospemo prvo nadjevom od piletine pa grilanim patlidžanima zatim slažemmo po dvije jufke koje posipamo nadjevima dok ne završimo zadnji sloj samo od jufki. Isječemo na kocke, pečemo u zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC pola sata. Prelijemo smjesom jaja i vrhnja pa zapečemo još 10ak minuta.

 

TELEĆA LIMUN JUHA 

 

½ kg teletine

1 luk

2 peteljke celera

2 mrkve

1 korijen peršina

ulje 

teleći temeljac

3 žumanjka

sok od 2 limuna

vrhnje za kuhanje

ružmarin 

sol i papar

vegeta 

 

Luk, mrkvu, peršin i peteljke celera nasjeckati na kockice pa prepržiti par min na ulju. Onda dodati na kockice sječenu teletinu i propirjati par minuta. Zaliti temeljcem pa dodajte malo ružmarina, začinite vegetom i paprom te solju prema potrebi. U posebnoj zdjeli izmješajte žumanjke i vrhnje za kuhanje, temperirajte  vrućom juhom pa onda umješajte u juhu cijelo vrijeme mješajući i pazeći da juha ne zakipi. Na kraju dodajte sok  limuna i poslužite uz neko pecivo.

 

PILEĆI MIŠIĆI S GLJIVAMA I KOKOSOM

 

½ kg pilećih bataka i zabataka

1 žlica gustina

bjelanjci

200 gr gljiva

1 dl kokosovog mlijeka

1 crvena paprika

1 glavica cvenog luka

3 češnja češnjaka

sol i papar

Vegeta za perad

ulje za wook tavu

soja sos

 

Odvojiti kosti i kožicu od pilećih mišića, isjeći ih na komade  i marinirati u mješavini gustina i bjeljanjaka začinjene vegetom za perad, barem 2-3 sata Svo povrće i gljive očistiti i naretati na tanke rezance.

U wook tavi na  ulju prepržiti piletinu pa dodati povrće i gljive. Začiniti solju, paprom, soja sosom i pirjati još nekoliko minuta na kraju dodati kokosovo mlijeko i pustiti da se okusi prožmu.

 

RIŽOTO OD MRKVE

 

1 šalica riže

3 kuhane mrkve

2 šalice  temeljca

1 glavica crvenog luka

3 češnja češnjaka

maslinovo ulje

100 g parmezana

1 dl vrhnja za kuhanje

kurkuma, sol i papar

vegeta

peršinov list 

 

Na ulju popržiti usitnjeni luk i češnja, pa izmiksati zajedno s kuhanom mrkvom u finu pastu. Na ulju popržiti rižu neprestano mješajući. Sa strane u loncu napraviti temeljac te ga držati neprestano na točki ključanja. Vrućim temeljcem zalijte rižu i kuhajte oko 12 min, mješajući s vremena na vrijeme.

Lagano mješajući riži prvo dodati pastu od mrkve i luka. Začiniti solju, paprom, kurkumom i vegetom ovisno o želji. Zatim dodati parmezan i vrhnje za kuhanje pa pirjati još par minuta

Zrna riže u rižotu se ne trebaju odvajati jedno od drugoga. Rižoto treba biti kompaktan.

 


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.