x

Mirna šetnja Zeničana za Alep: Svijete, stidi se!

Nekoliko stotina građana Zenice okupilo se na Trgu Alije Izetbegovića kako bi učestvovali na mirnoj protestnoj šetnji u znak podrške građanima Sirije i Halepa, za koje traže prestanak ratnih dejstava i ubijanja civila, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje građana “Hedija” iz Zavidovića organizator je mirne protestne šetnje koja je za cilj imala podizanje svijesti o stradanjima građana sirijskog grada Halepa, kao i da se pošalje poruka mira, jer, kako organizatori kažu, i Bosna i Hercegovina je nedavno prošla slične strahote.

 

Ismet Bašić, volonter ovog udruženja, rekao je kako se svi moraju ujediniti da zaustave krvoproliće u svijetu.

 

“Pozvali smo sve građane Zenice, svih vjera i nacionalnosti da podrže ovu našu mirnu šetnju kao znak podrške sirijskom narodu i narodu grada Halepa koji se nalazi u očajnoj situaciji. Smatram da smo mi najpozvaniji da se odazovemo ovoj mirnoj šetnji, jer ne tako davno smo i mi imali istu situaciju, pa možemo reći da je jučer bila Srebrenica, danas Halep, a šta će biti sutra”, rekao je Bašić te uputio apel svim dužnosnicima da se pobrinu za sve civile koji su ugroženi.

 

“Suosjećamo s bolom i patnjom koji osjeća sirijski narod, s genocidom koji se tamo trenutno dešava pošto smo mi narod koji je proživio genocid i stradanja i zbog toga smo organizovali ovu mirnu šetnju kako bismo iskazali svoju podršku i protivljenje ubijanju civila, djece i svih nedužnih, jer mi najbolje znamo šta je rat”, rekla je Sinanović.

 

Na skupu su se obratili i Mujo Aganović, predsjednik federalnog Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara, te Alija Redžić, predsjednik gradske Organizacije dobitnika ratnih priznanja.

 

Aganović je rekao kako bi se svako ljudsko biće trebalo ujediniti u zaustavljanju prolijevanja krvi.

 

“Zlu, bez obzira nad kime i kome se čini, trebamo zajedno reći stop. Dosta više prolijevanja nedužne krvi. Stanje u Halepu koje svi vidimo je ogledalo čovječanstva, i kršćana, i hrišćana i muslimana. Ovo su posljedice, a uzrok ovoga je u nama, u nama koji šutimo, u nama koji nemamo hrabrosti da kažemo istinu kako je treba reći”, rekao je Aganović.

 

S druge strane, Alija Redžić je rekao kako su sve ženevske konvencije i prava ljudi pale u vodu dešavanjima od Srebrenice do Halepa.

 

“Bacite sve svoje ženevske konvencije o svim pravima djece, običaja ratovanja ili civilnog društva, jer je to palo u Srebrenici, a završilo u Halepu. Neka je sram Ameriku, Rusiju i Iran, ja vas ne smatram nikakvim demokratama, vi ste protivnici muslimana i islama”, rekao je Redžić.

 

Nakon obraćanja, započela je mirna šetnja od Trga Alije Izetbegovića u Zenici do ulice Maršala Tita u kojoj su građani Zenice s transparentima i trakama preko usta koje simbolizuju šutnju pružili podršku narodu Halepa i Sirije te iz Zenice poslali poruku mira.

 

Na protestnoj šetnji organizovano je i prikupljanje novčanih sredstava kako bi se pomogle izbjeglice iz Halepa.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.