x

Mladi iz Gruzije, Abhazije i Bosne i Hercegovine na mirovnoj konferenciji u Sarajevu!

Međunarodna konferencija „Uloga mladih u procesima pomirenja u lokalnim zajednicama“ koju organizuju Evropska fondacija iz Gruzije i Fondacija Mozaik uz podršku USAID-a. 40 mladih predstavnika i predstavnica Omladinskih banaka iz Abhazije, Gruzije i Bosne i Hercegovine održana je u Sarajevu u hotelu Terme Ilidža.

Svrha konferencije je edukacija i razmjena iskustava kroz procese i projekte pomirenja u lokalnim zajednicama. Učesnici i učesnice razmatraju teme koje brinu mlade ljude u njihovim zajednicama u postkonfliktnim područjima, te identificiraju teme od zajedničkog interesa kojima će se baviti na nacionalnom i lokalnom nivou, po povratku u svoje zemlje. Predavačica na konferenciji je Meg Villanueva, ekspertica sa Filipina zadužena za edukaciju na temu transformacija konflikta, mira, ljudskih prava i nenasilne komunikacije. Kroz interaktivne radionice i studijsku posjetu Omladinskoj banci u Goraždu, učesnice i učesnici konferencije, će unaprijediti znanja i vještine na temu procesa pomirenja u lokalnim zajednicama te razviti međusobnu saradnju kroz promociju različitih modela rada Omladinskih banaka na nivou lokalnih zajednica u svojim zemljama.

 

Ketevan Vashakidze, predsjednica Europske Fondacije iz Gruzije, izrazila je zadovoljstvo što koncept programa Omladinske banke ujedinjuje mlade ljude iz svijeta koji rade na projektima iz oblasti zaštite okoliša, infrastrukture, pomirenja i tako grade sebe i svoje zajednice.

 

Željko Pauković, direktor programa Omladinske banke u BiH, je istakao da kroz ovaj regionalni projekat omogućavamo mladima koji su članovi Omladinskih banaka širom BiH da svoja iskustva prenesu mladima iz Gruzije i Abhazije, a koja se tiču podsticanja aktivizma, saradnje u multietničkim zajednicama i podršci projektima mladih koji na inovativan način rješavaju probleme svoje zajednice.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.