x

Mladi luk – riznica vitamina i minerala!

Mladi luk je jedna od najpopularnijih, ali i najzdravijih namirnica na svijetu.

Ova vitaminska bomba čuva organizam od raznih bolesti i jača imunitet.

 

Dovoljna je jedna vezica dnevno, bilo svježeg ili kao dodatak jelima, da organizam snabdije vitaminima, mnogim mineralima i fitohemikalijama.

 

Sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom udjelu vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

 

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, željezo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom, kao i neki vrijedni a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama poput selena, mangana, fluora i kobalta. Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka, koji ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protivupalno djelovanje.

 

Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće, i mladi luk sadrži značajan udio vlakana. Nutritivne vrijednosti lišća su čak i veće od onih sadržanih u glavici.

 

Ljekovitost

 

Zbog blagotvornog djelovanja na zdravlje, mladi luk s pravom zauzima posebno mjesto u alternativnoj i narodnoj medicini.

 

Svaka od brojnih tvari sadržanih u ovom povrću na određeni način čuva zdravlje.

 

Čuva srce

 

Vitamini A i C u mladom luku imaju jaka antioksidantna svojstva i sprečavaju oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, prije svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C pomaže i u snižavanju visokog krvnog pritiska, što takođe može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

 

Snižava šećer u krvi

 

Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa. Istraživanje izraelskog tima ljekara pokazalo je da uzimanje 200 mg hroma tri sedmice može sniziti nivo šećera u krvi kod starijih dijabetičara za čak 40 mg/dl.

 

Fitonutrijent alil-propil-disulfid (APSD) sadržan u luku takođe je koristan za dijabetičare. On stimuliše izlučivanje insulina i tako pomaže u kontroli visokog nivoa šećera u krvi.

 

Poboljšava imunitet i sprečava rak

 

Istraživanja su pokazala da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, i koje mogu da poboljšaju imunitet. Pored toga, istraživanja su pokazala da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin-oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.

 

Smanjuje upale

 

Kvercetin, najpoznatiji i najvredniji sastojak mladog luka, ima moćna antiupalna svojstva. On posebno blagotvorno djeluje kod svih upalnih procesa i oboljenja uzrokovanih njima, poput npr. artritisa.

 

Već stotinama godina mladi luk se u narodnoj medicini koristi za ublažavanje svih vrsta oteklina.

 

Štiti vid

 

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

 

Usljed nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo, kao i drugi poremećaji vida.

 

“Redovna konzumacija ove namirnice može zaštititi ćelije oka od oštećenja i preventivno djelovati na pojavu makularne degeneracije”, tvrde stručnjaci s Univerziteta “Maryland Medical Center”.

 

Jača kosti i zube

 

Istraživanja su potvrdila da mladi luk jača kosti. Velike količine vitamina K u ovom povrću pomažu tijelu u iskorištavanju kalcijuma, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustoće kostiju.

 

Fluor u mladom luku doprinosi dobrom zdravlju kostiju i zuba, a bakar čuva kosti i zglobove. Neka istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji osteoporoze kod žena.

 

Dobar i za kožu

 

Mladi luk pomaže organizmu da proizvodi veće količine kolagena i da ga obnavlja. Kolagen je neophodan da koža ostane lijepa, a uvođenje ovog povrća u ishranu pomoći će da bude zdrava i mladolika.

 

Izvor: Vijesti.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.