x

Monstruozan Volvo postao je najbrži kamion na svijetu!

Kamioni kao takvi ne spadaju na listu tema koje često obrađujemo u sklopu ovog portala, no brojke koje opisuju ovaj primjerak naziva The Iron Knight, kao i činjenica da se isti spominje u sklopu obaranja svjetskog brzinskog rekorda na kopnu teško prolaze ispod našeg radara.

Svaki puta iznova zaintrigira me koliko energije, truda i vremena veliki broj ljudi mora uložiti u neku priču koja na kraju i nema neku posebnu poantu. Razumljiv mi je lov na brzinske rekorde, pomicanje granica i shodno tome razvoj tehnologije koji će pomoći ljudskoj vrsti da dostigne neku novu točku i postavi letvicu još više kako bi ju drugi pokušali dostići. Međutim, ondje gdje malo zapinjem sa shvaćanjem te borbe za prvo mjesto je u trenutku kada se neki rekord stavi u sasvim krivi kontekst, što me dovodi do teme kojom se švedski Volvo pozabavio ovih dana. Tema je to koja uključuje masivan kamion i vrlo velike brzine, dakle nešto što u normalnim okolnostima nikada ne bismo doveli u vezu i stavili u istu rečenicu. U prijevodu, ima smisla koliko i psu ima smisla voziti skateboard. Ali fora je za vidjeti.

 

Dakako, pravim se malo bedast, jasno je da se tvrtke poput Volva na jedan takav pothvat ne odlučuju iz čiste dosade, već se tu obično pritaji i neka marketinška priča. Tako je u ovom slučaju lov na rekord između ostaloga postao i prigodna platforma za plasiranje lijepih riječi o kvaliteti njihovih mjenjača, kao i sposobnostima švedskih inženjera kada im se osigura potpuna sloboda izražavanja. Prijenosni je sustav kod ovog kamiona, dakle, serijski I-Shift s dvostrukom spojkom (koja je nova), a s polica gotovih proizvoda uzet je i D13 turbodizelski motor obujma 13 litara, doduše modificiran tako da u svjetskom rekorderu daje čak 2400 KS i 6000 Nm okretnog momenta. Vau!

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.