x

Mostovi Prijateljstva bili gosti u Turskoj!

Delegacija Mostova Prijateljstva BiH-Zenica tokom posjete Republici Turskoj, imala je tu čast i privilegiju da se susretne u sjedištu Turske armije u Ankari i bude gost generala Hulusi Akar komadanta kopnenih snaga Republike Turske.

General Hulusi Akar je rođen 1952 godine u Kajseriju. Završio Vojnu akademiju 1972 godine. Obavljao veliki broj odgovornih funkcija u Turskoj armiji.Takođe, je bio komadant turske mirovne vojne misije u BiH u periodu august 1997-august 1998 godine. Sjedište turske mirovne vojne misije u BiH tada je bilo u općini Zenica. Primopredaja dužnosti bila je na stadionu Bilino polje.

U to vrijeme realizovani su brojni projekti: u školama i mjesnim zajednicama, pružana je pomoć institucijama kulture, a značajna pomoć pružana je i stanovništvu kroz zdravstvene usluge. General Hulusi Akar je jedan od nekoliko komandanata turske vojne misije u BiH koji je dobio čin general. Prije njega generalski čin dobili su Mehmed Ali Erdoan i Ahmet Berberolu. U augustu 2013 godine general Hulusi Akar je imenovan za komadanta turskih kopnenih snaga Republike Turske.

Zajedno sa delegacijom Mostova Prijateljstva u posjeti bio je i naš prijatelj brigadir Fatih Ilhan bivši komadant turske mirovne misije u BiH.

General Hulusi Akar nam je iskazao toplu dobrodošlicu i u ugodnom razgovoru smo ga upoznali sa aktivnostima Mostova Prijateljstva u jačanja prijateljskih i bratskih veza između BiH i Republike Turske i posebnog prijateljstva koje gajimo prema pripadnicima Turske armije koja je ostavila neizbrisiv trag u općini Zenica i BiH.

Takođe smo ga upoznali sa našim budućim aktivnostima i projektima koje želimo realizovati zajedno sa Turskom armijom. Zahvalili smo mu se u ime Zeničana, Bosanaca i Hercegovaca za sve što je on lično i njegove kolege oficiri i turski vojnici uradili u ovom proteklom periodu od kada je Turska vojna mirovna misija došla u BiH i Zenicu.

General Hulusi Akar nam je čestitao na našim aktivnostima i zahvalio nam se zbog organizovanja manifestacija koje promovišu prijateljstvo i bratstvo izmeđe BiH i Republike Turske.

Mostovi Prijateljstva su prijatelju i osobi koja voli BiH i Zenicu, uručili skromne poklone i buket cvijeća sa bojama zastava naših prijateljskih država i porukom-HER ZAMAN BIRLIKTEYIZ-ZAUVIJEK ZAJEDNO.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.