x

Možda i BiH dobije svog prvog astronauta!

Četvorica AXEtronauta iz Bosne i Hercegovine su prethodne sedmice boravili na Sziget festivalu u Budimpeštu, gdje su se borili za prolazak u finalno takmičenje za put u svemir, tj. za mjesto u letjelici kompanije za svemirski turizam SXC, i to u okviru velikog nagradnog takmičenja koje organizuje AXE, kozmetički brand kompanije Unilever.

AXE Apollo Space Academy je globalna promotivna kampanja koju je organizirala kompanija Unilever, u okviru koje su svi potrošači AXE proizvoda imali priliku učestvovati u takmičenju te ostvariti mogućnost da se bore najprije za finale u Orlandu, a onda i za sam let u svemir koji se očekuje neredne godine.

Predstavnik BiH na takmičenju u Orlandu, a možda i prvi čovjek iz naše zemlje koji će imati priliku da vidi našu planetu iz svemira,  je ALBIN BRKIĆ iz Zenice!

Osim Albina, još tri učesnika iz BiH (Adi Pejdah, Adnan Kujrić i Dragan Tubak) su proveli 7 dana na mađarskom otoku Szigetu, u sklopu AXE Apollo Space Akademije, a naši momci su se takmičili zajedno sa predstavnicima Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Iz svake zemlje je odabran po jedan pobjednik koji će nastaviti takmičenje u Orlandu u decembru ove godine.

Osim kompletnih medicinskih pregleda - od pregleda zuba, vida, sluha, mjerenja kondicije (bicikl), koordinacije (spin-chair), EKG, refleksi, psihološki testovi, barokomora – takmičari su morali pokazati i svoje znanje o astronimiji, astronautima, AXE brandu te napisati esej na temu zašto bi baš oni bili najbolji ambasadori svoje zemlje na AXE svemirskom letu. Takođe, testirane su i njihove fizičke sposobnosti i spretnosti u okviru utrke sa preprekama koja je organizirana na dan proglašenje pobjednika.

Uprkos brojnim testovima kroz koje su morali proći, AXEtronauti su imali dovoljno vremena za zabavu, druženje i posjetu koncerata na Szigetu, festivalu koji se istovremeno dešava na otoku u Budimpešti.

Albinu Brkiću želimo puno sreće u Orlandu kao i konačno ukrcavanje na AXE APPOLLO svemirsku letjelicu 2014. godine.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.