x

Možda ih imate: Za neke popularne uređaje iz prošlosti možete dobiti i do 900 dolara!

Moderni život nezamisliv je bez pametnih telefona koji nam služe za posao, komunikaciju, zabavu, ali i kao uređaj putem kojeg slušamo muziku. Nekoliko decenija ranije, umjesto mobitela mladi su nosili walkmane ili discmane koji su bili veoma popularni. Danas oni spadaju u antikvitete za koje se izdvaja velika suma novca.

Walkman je izumio Sony. Prvi uređaj Walkman TPS-L2 predstavili su 1. jula 1979. godine. Prodavan je u plavo-sivoj boji i imao je dva izlaza za slušalice kako bi dvije osobe istovremeno mogle slušati muziku. Walkmani su bili izuzetno popularni 1970-ih, 1980-ih i 1990-ih godina. Mlađe generacije ne znaju šta je ovaj uređaj. Generacije koje se sa sjetom sjećaju ovog uređaja mogu ga nabaviti putem eBaya, a cijene dobro očuvanih se kreću i do 530 dolara. 

 

Na walkmanu su se slušale kasete koje su već odavno izumrle. Prvu kasetu napravila je kompanija Philips 1962. godine u Belgiji. Slušale su se i prodavale od 1970-ih do 2000. godine kada su ih zamijenili CD-ovi. Danas se kasete prodaju i po cijeni od 50 dolara putem eBaya, dok je na domaćem tržištu cijena blizu 10 KM po jednom komadu. 

 

Kada se s kaseta prešlo na CD-ove, walkman je dobio zamjenu - discman. I njega je izumio Sony 1984. godine, ali je postao popularan do 1990-ih godina. Nakon toga zamijenio ga je uređaj mp3. Današnja cijena starih discmana se kreće i do 376 dolara.

 

Ako se vratimo još nekoliko stoljeća unazad, prije walkmana, radio uređaja, muzičkih linija i kompjutera, muzika se slušala putem gramofona. Proizvedeni su 1880-ih godina, a pad prodaje doživjeli 1990-ih. Ipak, ponovo su, uz ploče, postali hit, ali ih ovaj put ne može svako priuštiti. Cijena antiknih gramofona doseže i iznos od 899 dolara.

 

Ploče je 1951. godine izumio Ewing Dunbar Nunn kada je osnovao kuću Audiophile Records. Bile su ``in`` do 1980-ih godina. Današnja cijena ide i do 160 dolara.

 

Nakon gramofona uslijedili su radio uređaji, kasetofoni, muzičke linije, CD playeri, a danas imamo kompjutere, mobitele, tablete i druge uređaje putem kojih slušamo muziku.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.