x

Može li Škoda biti automobil snova?!

Da…znam…isti koncern proizvodi Audi R8, Porsche 911 i nekolicinu Cupra i R-modela, ali kad bolje razmislite, s obzirom na performanse s kojima se danas mogu pohvaliti čak i “najobičniji” automobili, pitanje iz naslova postaje sasvim legitimno.

Oni starije životne dobi neće se rado sjećati bivšeg režima i svega što je dotični significiralo u praksi tijekom odrastanja. No u cijeloj priči oko mladosti u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća ipak je postojalo nekoliko zraka svjetlosti koje ekipa i dan-danas raspoznaje i veliča.

 

I ne…pod time ne podrazumijevam genijalnu glazbu tog vremena. Ne planiram trubiti o legendarnim filmovima i serijama kroz koje smo kao klinci proživljavali avanture svojih idola. Čak neću spomenuti ni stripove koji su bila obavezna literatura kada je trebalo učiti za test, ili kada nam je trebao razlog za provođenje sat-dva na zahodu.

 

Unutar tog kvazi-vremeplova prisjećam se automobila za čije smo postere kao klinci starce vukli za rukave u knjižarama, te o kojima smo sanjali otvorenih očiju.

 

Tijekom osamdesetih je doista bilo itekako velik broj automobila koji su se iz ovog ili onog razloga opisivali „posebnima“. BMW je imao konje za utrku. Volkswagen se trudio, a Audi je kao dio iste grupacije harao Rally-stazama i pokazivao konkurenciji kako se to radi. Ameri su proživljavali raznorazne krize – od onih naftnih, do onih identiteta, dok su Britanci uporno svijetu pokušavali objasniti da i proizvodnja automobila u lokalnoj šupi može rezultirati interesantnim i dojmljivim automobilima. No u cijeloj se priči nitko nije isticao kao Talijani i to je činjenično stanje, priznali mi to sebi ili ne.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.