x

Mramorni grad Aşgabat!

Ašgabat (turkmenski: Aşgabat) je glavni grad Turkmenistana, jednopartijske bivše sovjetske države iz Centralne Azije. On je relativno mlad grad koji je taj status stekao 1881. godine, a podignut je na ruševinama drevnog grada Konjikala koji se nakada nalazio na slavnom Putu svile.

Ašgabat, najveći grad u Centralnoj Aziji i centar energetski bogatog Turkmenistana, nedavno je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao grad sa najviše građevina izrađenih od bijelog mramora.

 

Ovdje se nalazi ukupno 543 novih građevina obloženih bijelim mramorom koje obuhvaćaju ukupnu površinu od 4,5 miliona kvadratnih metara. Prema Guinnessovoj knjizi, ako bi sav mramor položili vodoravno, dobili bi jedan kvadratni metar mramora na svakih 4,87 kvadratnih metara zemljišta (grada).

 

Pored nepregledne mramorne površine, u Ašgabatu se mogu pronaći i brojne zlatne kupole i statue, kao i bezbroj velikih slika centralnih figura države – bivših i sadašnjeh predsjednika Turkmenistana. Nažalost, u ovoj državi i nije sve lijepo kao što to izgleda. Prema novim izvještajima Amnesty Internationala građani su lišeni osnovnih ljudskih prava kao što su sloboda kretanja i govora, dok se članovi političke opozicije rutinski maltretiraju. Sloboda je ograničena, a izbori su sve samo ne slobodni i pošteni, prenosi Pixelizam.com

 

Izvor: Novi.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.