x

Mrkva, riznica vitamina!

Svi volimo jesti mrkvu, kuvanu, sirovu, svejedno je. No, iako su naši stari i te kako znali za ljekovitost ovog čudotvornog ploda, današnji fastfood svijet sve više zaboravlja koliko je ona zapravo ljekovita i da se u njoj skriva prava riznica zdravlja.

Među najbogatijim je izvorima karotenoida provitamina A, uključujući alfa-karoten i beta-karoten, koji se mogu pretvoriti u aktivan oblik vitamina A koji ima blagotvorno djelovanje na vid i imunološki sistem. Karotenoidi mrkvi daju narandžastu boju, ali i snažnu antioksidativnu zaštitu.

 

Porijeklo mrkve

 

Zanimljiva je činjenica da se ona prvi put spominje u pisanim dokumentima u Staroj Grčkoj prije 2.500 godina. Stari Grci i Rimljani su je koristili u medicinske svrhe, dok ju je Hipokrat koristio u svojim receptima još 4300. godine prije Hrista.

 

Stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine

 

Ako je mrkva mekana, savitljiva, napuknuta ili je na dnu korijena promijenila boju (poprimila tamne mrlje), to je znak dugog stajanja i treba da izbjegavate kupovinu.

 

Sirova ili kuvana?

 

Ako ste u nedoumici što se tiče konzumiranja mrkve, dobro ju je jesti kuvanu u istoj mjeri koliko i sirovu. Grickajući mrkvu ćete apsorbovati manje od 5% karotena, dok unosite i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane mrkve. S druge strane, kuvanjem mrkve dolazi do potpunog gubitka drugih važnih antioksidansa (polifenola), što nam govori da će termička obrada pozitivno djelovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

 

Dostupnost: cijelu godinu

 

Čuvanje u frižideru: da

 

Rok trajanja: dvije sedmice u frižideru

 

Pripremanje: minimalno

 

Najbolji način pripremanja: zdravo kuvanje na pari za samo pet minuta

 

Vrste mrkve

 

Mrkva (Daucus carota) pripada porodici Umbelliferae, u kojoj su i paštrnak, komorač, kumin i kopar. Biljke iz ove porodice imaju cvatove nalik na kišobran, pa su po tome i dobile ime. Postoji više od stotinu različitih vrsta mrkve koje se razlikuju po veličini i boji.

 

Mlada mrkva

 

Mladu mrkvu možete kupiti u proljeće na tržnicama.

 

Beta III

 

Ova vrsta ima pet puta više beta-karotena od obične mrkve.

 

Smeđa mrkva

 

Slađa od obične mrkve, ova vrsta ima smeđe-crveni vanjski dio i jarkonarandžasti unutrašnji dio.

 

Bijela mrkva

 

Ova je vrsta blagog ukusa, tanka i bijele boje. Ima manje beta-karotena od narandžaste mrkve.

 

Ljekovita svojstva mrkve

 

Karoten blagotvorno djeluje na suvu kožu, lomljive nokte, kosu te poboljšava vid. Mrkva daje čvrstoću zubima, kostima, štiti nervni sistem, daje vitalnost i jača otpornost tijela prema infekcijama. Odlično je sredstvo protiv zatvora i blagotvorno djeluje na rad jetre. Sok od mrkve takođe otklanja višak kiseline u želucu.

 

Samo neke od prednosti redovnog konzumiranja mrkve:

 

    smanjuje rizik od moždanog udara za 40%,

 

    čuva zdravlje srca i krvnih žila,

 

    jača imunitet,

 

    čisti organizam,

 

    štiti od nekoliko vrsta raka,

 

    dobra je za vid,

 

    pomaže kod slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina.

 

Ako se jede sirova mrkva će organizam namiriti kalijumom, kalcijumom, željezom i cinkom

Mrkve su se prvo uzgajale zbog lišća i sjemena, a ne zbog korijena

Mrkva je originalno bila bijele, ljubičaste i crne boje

Holtville, mjesto u Kaliforniji, se naziva glavnim gradom mrkve u svijetu   

Samo je jedna šaka mrkve dovoljna količina povrća koju bi trebalo unijeti u organizam tokom dana

Mrkve sadrže velike količine šećera   

Tokom života osoba u prosjeku pojede 10.866 mrkvi

Jedna čaša mlijeka sadrži jednaku količinu kalcijuma kao devet mrkvi.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.