x

Mršanje uz čokoladu – i to je moguće!

Poznati mit koji kaže da čokolada izaziva nastanak prištića ipak nije dokazan • Možete ograničiti unos ove namirnice i dalje mršavjeti • Pokušajte se ograničiti na unos od 2 kockice dnevno

ČOKOLADA se od davnina smatra hranom bogova radi njezinog neodoljivog okusa, a danas najčešće žene posežu za njom kada je potrebna slatka utjeha. Međutim, ona sadrži veću količinu masti pa može izazvati debljanje ukoliko se konzumira u većim količinama. 

 

Poznati mit koji kaže da čokolada izaziva nastanak prištića ipak nije dokazan jer nije pronađena direktna veza između unosa čokolade i nastanka prištića.

 

Velika većina se teško odriče ove poslastice ali dobra vijest je da možete ograničiti unos ove namirnice i dalje mršavjeti. Iako novija istraživanja pokazuju da čokolada nosi i neke blagotvorne učinke na zdravlje, prilikom njene konzumacije ipak se javlja doza krivnje ovisno o unesenoj količini.

 

Ovu ukusnu i neodoljivu slasticu trebate konzumirati i zbog njenog sadržaja -  fosfora, željeza i magnezija. Čokolada štiti od kardiovaskularnih bolesti tj. pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka ali i na raspoloženje. Njezina loša strana je visoka energetska vrijednost koju sadrži (100g sadrži cca 550kcal). 

 

Kako bi i dalje uživali u čokoladi bez odricanja, a istovremeno gubili na tjelesnoj težini pokušajte se ograničiti na unos od 2 kockice dnevno, birajte tamnu čokoladu, odnosno onu koja ima više od 60% kakaa. Takva čokolada ima nizak glikemijski indeks i u pravilu sadrži nižu kalorijsku vrijednost od mliječne čokolade. 

 

Prema anketama najveća količina čokolade konzumira se u Švicarskoj gdje se godišnje unosi do 10kg čokolade po stanovniku, druga je Austrija s 9kg i treća Irska s 8kg po stanovniku. 

 

Nemojte zaboraviti na međunarodni dan čokolade koji se slavi 13. rujna. Tada si možete dati oduška i unijeti malo veću količinu. Počnite križati dane u kalendaru, još samo 343 dana

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.