x

Muriz Memić: Ukoliko Tužilaštvo to ne uradi, otkrit ću ime ubice!

Jedan od slučajeva koji privlači veliku pažnju u našoj zemlji jeste slučaj ``Dženan Memić``, a za utorak su zakazani novi protesti i šetnja, koju organizuje porodica ovog stradalog mladića. Zašto ponovo izlaze na ulicu, a i o samom procesu u emisije Dan uživo govorili su Muriz Memić, otac Dženana Memića i Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

Sutra je peta po redu protestna šetnja, zašto je organizujete i što je cilj?

 

Memić: Organizujemo je zbog nerada Tužilaštva KS i skrivanja dokaza. Imamo dokaze i svjedoke koji su dali izjave u FUP, a Tužilaštvo ništa ne preduzima. Ja sada znam istinu i meni je advokat savjetovao da šutim.

 

Koja je to istina?

 

M: Znam da je Dženan ubijen. Imaju izjavu svjedoka. Tužilaštvo nek izađe u javnosti i kaže istinu. Imaju imena ko se nalazio u Aleji tu noć.

 

Od samog početka slučaja tvrdite da nemate dobru saradnju sa Tužilaštvom. O čemu je riječ?

 

Feraget: To je jedno neprirodno stanje. Ne mogu reći da je samo razlog loš položaj oštećenog u krivičnom postupku. Ljudski momenat je veoma značajan. Gospodin Memić je došao kod mene upravo zato što je bio izrevoltiran odnosom prema njemu. Tužilac i oštećeni trebaju biti ista strana, u ovom predmetu situacija nije takva. Prema judikaturi Evropskog suda i našeg Ustavnog suda oštećeni ima pravo da bude prisutan u istrazi i da ima saznanja iz istrage. Gospodin Memić i ja nismo dobili uvid niti u jedan dokaz, a to smo tražili. Nije bilo zabranjeno Tužilaštvu da g. Memiću  pruži činjenice o ovom predmetu.

 

Tužiteljica Burzić je tokom gostovanja u programu N1 kazala da nema nezakonitog postupanja u ovom predmetu. Burzić je danas kazala kako i prema izvještaju FUP-a nema indicija da se radilo o kaznenom djelu ubistva. Vi tvrdite Dženan je ubijen?

 

M: Tvrdim i to mi je rekla Dalida Burzić. Na sastanku kod nje, 15. marta 2016., Dalida Burzić mi je rekla da je to bilo naguravanje koje je eskaliralo. `On njega nije htio ubiti`. Mi smo pitali ko je `on`, a tužiteljica je rekla da nam ne može reći zbog interesa istrage. Ja sad znam ko je. Neka Tužilaštvo sprovede istragu do kraja i kažu ko je to učinio, jer govore da se ja miješam u istragu. Tužilaštvo mi je poslalo dopis u kojem piše `Vaš sin je ubijen`. Radili su jednu rekonstrukciju, kriju je. Gledao sam drugu rekonstrukciju, iako nisam bio pozvan u hotelu Casa Grande. To je cirkus od rekonstrukcije. Alisinu izjavu nisu uzeli, Ljubo se ne sjeća. Od Vasvije, Ljubine supruge, uzeli su izjavu da važi, a sada su Vasviju isključili iz istrage. Znači to im ne odgovara, jer Vasvija na rekonstrukciji kaže: `Udarili smo momka u bijelim pantalonama i bijeloj jakni`. Dženan je imao farmerku i teget jaknu. Na rekonstrukciji se vidi da je Vasvija nadrogirana. Ona ne zna šta priča, oni su nju nadrogirali. Znači Tužilaštvo zna istinu i krije istinu od početka.

 

Zbog čega?

 

M: Ne odgovara im ko je ubica. Oni hoće to da proguraju kao nesreću. Ja stati neću. Ovo su peti protesti, a ako treba stotinu ću ih napraviti ali neću odustati. Tužilaštvu je svak kriv samo oni nisu. Zašto su dopustili tolike propuste policije? Zašto je toliko tužilaca, šest, promijenjeno?

 

Šta ukoliko Tužilaštvo KS ne iziđe u javnosti i ne iznese ime ubice, kako tvrdite?

 

M: Onda ću ja iznijeti u javnost ime ubice. Za mene je istraga završena. Ovo nije greška pojedinca nego je sistemska greška.

(N1)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.