x

NAKON TRIDESET GODINA, ĐACIMA U BiH SE VRAĆAJU UNIFORME? Saznajte kakav se zakon uvodi!

U Republici Srpskoj u toku je donošenje novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, kojim bi trebali biti regulisani i novi pravilnici o kodeksu oblačenja i ponašanja u školama u ovom entitetu.

S obzirom na to da je do sada u nekoliko škola u Republici Srpskoj bilo inicijativa i roditelja, ali i đaka, da se u škole uvedu uniforme, nije isključeno da će upravo spomenuti pravilnici, nakon trideset godina, u školske klupe vratiti radne uniforme.

 

Učenici banjalučke Osnovne škole Ivo Andrić su u maju ove godine pokrenuli akciju prikupljanja potpisa kako bi se u ovoj školi ponovo nosile nekada popularne kecelje. Prema riječima direktorice ove škole Željke Opačić, ovo je bila divna zamisao, samim tim što je potekla od učenika, ali nažalost do realizacije nikada nije došlo.

 

``Nažalost, ova ideja na kraju nije realizovana, iako su učenici imali i podršku roditelja i ostalih đaka u školi, ali to se u nekom momentu nekako zloupotrijebilo i stalo. U decembru ćemo ponovo imati Vijeće učenika i Vijeće roditelja, pa ćemo ponovo pokrenuti ovu priču, ako ta ideja i dalje živi među učenicima``, istakla je Opačić i dodala da ima i nekih naznaka iz Pedagoškog zavoda RS i resornog ministarstva da će se u cilju smanjenja socijalnih razlika uvesti uniforme, ali da je teško u ovom trenutku reći šta će na kraju od toga biti.

 

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS koje je nadležno za donošenje, kako novih zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, tako i pravilnika o kodeksu oblačenja i ponašanja u školama, kažu da radna grupa još radi na tekstu pravilnika.

 

``Na pravilnicima se još radi tako da je prerano govoriti o tome hoće li osnovci i srednjoškolci u skorijoj budućnosti nositi školske uniforme``, ističu u resornom ministarstvu i dodaju da je u proteklom periodu u nekoliko škola u Republici Srpskoj donesena odluka o uvođenju školskih uniformi, a obično je riječ o duks majicama ili keceljama.

 

Također ističu da u skladu sa zakonskom regulativom koja je na snazi svaka škola ima obavezu da donese statut kojim se bliže uređuju organizacija, način rada, upravljanje i rukovođenje školom i druga pitanja u skladu sa zakonom. 

 

Statutom škola može definisati kućni red i kodeks oblačenja ili u skladu sa statutom donijeti poseban pravilnik o oblačenju ili kućnom redu kojim će bliže urediti ovo pitanje. Najvažnije je, kako ističu, da odluka bude donesena u dogovoru sa roditeljima i učenicima.

 

U Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke kažu da neki opšti propis, koji ustanovljuje jednaka pravila za sve obrazovne ustanove u pogledu odijevanja, ne postoji, a nema ni primjera uvođenja školskih uniformi u javnim osnovnim ili srednjim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Postoje kodeksi ponašanja i oblačenja kojim je definisana prikladnost učenika u radnim uslovima, poput toga da su dužni u školu dolaziti uredni i čisti, da su prikladno obučeni, da ne smiju dolaziti u prozirnoj i pretijesnoj odjeći, prekratkim majicama, suknjama, šorcevima i bermudama i slično.

 

U oba resorna ministarstva se slažu da, kada je riječ o uvođenju školskih uniformi, debata ``za`` ili ``protiv`` školskih uniformi i u mnogim razvijenim zemljama još uvijek traje, a o ovom pitanju puno za reći imaju i djeca, i roditelji, i učitelji. 

 

Stručnjaci se, uglavnom, slažu da bi školska uniforma poništila nejednakosti, kao i osjećaje manje vrijednosti, društvenu izolaciju pojedinaca i eventualno uspostavila sistem u kojem će se djeca isticati po svojoj osobnosti, sposobnosti, trudu i radu.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.