x

NAROD U NEVJERICI: Halid Bešlić završio u zatvoru?!

Vijest o tome da je najpopularniji bosanskohercegovački folk pjevač Halid Bešlić završio u zatvoru zabrinula je njegove mnogobrojne fanove u cijeloj regiji. No, iako je vijest bombastična suština je potpuno drugačija.

Naime, popularni Bešlić je odlučio snimiti spot za sevdalinku ``Je l’ ti žao što se rastajemo`` u tuzlanskom Kazneno-popravnom zavodu i tako nečim novim iznenaditi ljubitelje njegovog lika i djela.

 

Radnja spota se zasniva na romanu Jasmina Imamovića ``Slana zemlja``, koji je, opet, zasnovan na istinitim događajima i stvarnim likovima iz 1941. godine. Roman ovog mjeseca objavljuje VBZ Zagreb, Sarajevo, Beograd.

 

Roman prati ljubavnu priču i ratnu dramu narodnog heroja Envera Šiljka i Jevrejke Fride Laufer. Enver Šiljak bio je jedan od šefova pokreta otpora u Tuzli, student prava, službenik u Fabrici soli, ali i muzičar. Frida Laufer bila je članica ilegalnog pokreta otpora u Tuzli.

 

Oboje su bili na prvoj potjernici koju su fašisti raspisali za istaknutim antifašistima Tuzle. Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari – Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

 

Osim njih, u romanu se pojavljuju i poznati tuzlanski revolucionari – Rudolf Vikić i Memo Suljetović.

 

Ljubav Envera i Fride se završila tragično. Ona je odvedena u konc-logor, gdje je zajedno sa njihovim, u logoru rođenim djetetom, ubijena, a Enver Šiljak je, zajedno sa Rudolfom Vikićem i Memom Suljetovićem, strijeljan 5. 9. 1941. godine.

 

Dok su Envera Šiljka ustaše vezanog vodile na strijeljanje, on je prolazeći hodnicima i silazeći niz stepenice zatvora pjevao Fridi pjesmu, ``Je l’ ti žao što se rastajemo``.

 

Novi spot Halida Bešlića bi uskoro trebao ugledati svjetlost dana, a ne sumnjamo da će pjesma postati istinski hit u regiji!

(Novi.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.