x

NASA najavljuje veliki povratak na mjesec!

NASA je prošle sedmice najavila povratak Amerike na Mjesec. No, ovaj put istraživanje Zemljinog satelita neće financirati novcem poreznih obveznika, već se oslanja na napore privatnih industrija.

Najnovija inicijativa - Lunarni transport tereta i meko slijetanje (Lunar Catalyst) poziva privatne firme zainteresirane za istraživanje svemira na sudjelovanje u projektu slanja Lunarnog rovera na Mjesec, u kojem NASA ne bi trošila nikakva novčana sredstva.

Umjesto novaca, NASA bi privatnim partnerima nudila znanje i iskustvo NASA-inog osoblja u prethodnim projektima istraživanja Mjeseca.

Privatnoj firmi koja se javi na natječaj, NASA će pomoći sa iskustvom izrade sletnih letjelica, pružit će joj pristup prostorijama za testiranje u vakuumu, za vertikalno slijetanje i ‘čiste sobe’, kada ih osoblje NASA-e neće koristiti.

NASA bi firmama mogla i, bez naknade, posuditi raznovrsnu opremu koja trenutno nije u uporabi, kao i software korišten za razvoj i testiranje sletnih letjelica.

- Dok NASA radi na ambicioznim planovima istraživanja asteroida i Marsa, američka industrija će pružiti priliku NASA-i razvoj novih tehnologija na Mjesecu, rekao je NASA-in administrator Greg Williams, koji je podsjetio kako privatne firme već sudjeluju u istraživanju svemira kroz opskrbu Međunarodne svemirske postaje.

U međuvremenu, grupa studenata sa sveučilišta Penn State vjeruju kako bi mogli postati četvrta grupa ljudi u povijesti koja bi uspješno sletjela letjelicu na Mjesec. Planiraju razvoj vozila koje bi sletjelo i uzletjelo kad god žele, što bi znatno olakšalo istraživanje površine Mjeseca.

Ako skupe dovoljno sredstava, nadaju se lansirati svoje sletno vozilo u sklopu nekog od komercijalnih letova u svemir 2015. godine.

Izvor: jutarnji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.