x

NASA se priprema za hvatanje asteroida!

Američka agencija za istraživanje svemira NASA je našla tri mala asteroida - kandidata za mete svog budućeg programa robotskog hvatanja tih svemirskih tijela.

- Našli smo 14 asteroida veličine od sedam do deset metara što je kapacitet hvataljke i broda za vuču - rekao je na konferenciji za štampu Pol Kodas, naučnik iz službe NASA za objekte u blizini orbite Zemlje.

- Od tih 14 asteroida, tri će, ako sve bude u redu, postati kandidati za cilj misije - rekao je on tokom konferencije Američkog instituta za aeronautiku i astronautiku ove nedjelje u San Dijegu, Kalifornija.

Predsjednik Barak Obama je otkrio tu misiju u svom nacrtu budžeta za 2014. godinu, i za taj zadatak NASA-e zatražio 100 miliona dolara. Ideja je da se uhvati mali asteroid i odvuče u orbitu Mjeseca, gdje bi astronauti mogli doći, istražiti ga i uzeti uzorke koje bi donijeli na Zemlju.

Taj program bi povezao istraživanje s korištenjem materijala od kojeg se sastoje asteroidi, a i bili bi skrenuti s putanje ako su opasnost po Zemlju. Uz to, razvila bi se tehnologija za buduću misiju naseljavanja Marsa.

Taj projekat donijet će i novu tehnologiju za solarno-električni pogon letjelica za hvatanje i premještanje asteroida.

NASA je predložila osnovni koncept te misije koji će dalje razviti 2014. godine.

Izvor: beta.co.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.