x

NAŠE SALAME PUNE MESA KOJE U EVROPI NE DAJU NI PSIMA: Otkrivamo od čega se prave suhomesnati proizvodi!

Najproblematičniji sastojak je mašinski separisano meso (MSM) koje je u Evropskoj uniji čak zabranjeno i u životinjskoj hrani. Pored njega, tu su i brojni emulgatori koji daju izgled i ukus salamama. Deklaracija na suhomesnatim proizvodima uglavnom nam je nedostupna, jer se šunke, salame i kobasice uglavnom prodaju u rinfuzu. Da ovi proizvodi nisu dobar izbor za svakodnevno konzumiranje, nije nepoznata činjenica, ali malo ko zna šta zapravo sadrže. 

Redakcija Zaštitnika potrošača, uz pomoć stručnjaka, otkriva šta zapravo jedemo kada u sendvič stavimo pileću salamu. Najproblematičniji sastojak je ``mašinski separisano (meso``, koje se na deklaracijama uglavnom krije iza skraćenice MSM.

 

Šta to, u stvari, znači? MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo poslije otkoštavanja trupa živine mehaničkim putem. O mašinski separisanom mesu posljednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to, na kraju, završi u našem organizmu. Koliko je ovaj sastojak problematičan, najbolje govori činjenica da ga je Evropska unija zabranila prvo u hrani za ljude, a zatim i u onoj za pse i mačke. S obzirom na to da je uništavanje u kafilerijama skupo, oni ga izvoze u zemlje gdje je njegova upotreba dozvoljena.    

 

O MSM je za Zaštitnik potrošača govori dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

 

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozorio je Stojšić.

 

Pored problematičnog MSM-a, pileće salame sadrže i brojne emulgatore koji se kriju iza raznih E oznaka u kombinaciji sa brojevima, te je prostim čitanjem deklaracije nemoguće zaključiti šta zaista jedemo u sendvičima.  

 

* MAŠINSKI SEPARISANO MESO

* VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB

* Da bi se dobila punoća ukusa dodaje se biljna mast koja se umješava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe, da bi salama bila vizuelno suha.

 

* E450

* Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.

 

* E407a, E401, E415 

* Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, Ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvsta, da se ne lomi prilikom sječenja.

 

* E621

* Pojačavac arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa osjeća dublje i intezivnije sve arome.

 

* E315

* Antioksidans izoaskorbinska kiselina-sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvijek ima u mesu, pošto se meso konzervira  na taj način.

 

* E120

* Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porijekla, služi da bi se pojačala boja mesa. Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intezivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.

 

* E250

* Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam.

(Informer)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.