x

NE DIRAJTE OVU BILJKU AKO JE VIDITE: Spržit će vam kožu, možda i oslijepiti!

Putem društvenih mreža i kod nas se počelo širiti upozorenje građanima na opasnu biljku lijepih cvjetova, koja može izazvati ozbiljna oštećenja kože, pa čak i potpuno ili djelimično sljepilo. Riječ je o biljci čiji je latinski naziv Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev., a navodno se ponovo pojavila u Mađarskoj, državi koja i nije tako daleko.

U upozorenju koje kruži društvenim mrežama stoji sljedeće:

 

- Slike su zastrašujuće! Ova biljka koja počinje da se širi i u Mđjarskoj (možda i kod nas), veoma je opasna – vide se na slikama posljedica, a dovoljno je samo dotaći list, a na mjestu se pojave rane, slične opekotinama – mjesecima traju, a trajno ostaje na koži tamnobordo fleka. Raste od 2-5 m. visine. Ima lijep bijeli cvet. Toksini biljke su kancerogeni, ako dospije u oko, nastupa sljepilo, koja se najčešče ne može liječiti. Veoma ju je teško istrijebiti. Izbjegavajte ovu opasnu biljku, ukoliko biste je sreli, nemojte da Vas prevari njen lijepi bijeli cvijet.

 

Zaista, i u stručnoj literaturi našli smo potvrdu dobrog dijela ovih navoda, gdje se precizira kako je Heracleum mantegazzianum Somm. et Lev. zapravo možda i biljka sa najopasnijim otrovom kada je u cvatu.

 

Toksin je vrlo otrovan i izaziva tzv. fotodermatitis. Odnosno, kada je koža istovremeno izložena djelovanju soka biljke i suncu, pojavljuju se teški osip, plikovi, a ponekad ostaju i trajni ožiljci ili mrlje na koži. U roku od 24 do 48 sati. U očima može prouzrokovati privremeno ili u teškim slučajevima trajno sljepilo.

 

Ako nekim slučajem koža dođe u dodir sa ovim toksinom, treba je što prije zaštititi od sunčevog svjetla te isprati hladnom vodom i obavezno se javiti doktoru.

 

Na fotografijama pogledajte kako izgleda biljka te neke slučajeve fotodermatitisa.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.