x

NE IGNORIŠITE: Ako imate profil na ovoj društvenoj mreži, hitno ga obrišite!

Iako je pala u zaborav, jedna društvena mreža mogla bi da vam stvori velike probleme. Internet eksperti pozivaju korisnike nekada popularne društvene mreže MySpace da hitno izbrišu stare profile koje ne koriste, kako se ne bi suočili sa neprijatnim povredama privatnosti. MySpace je bio popularan prije deset godina, ali je ubrzo izgubio bitku sa Fejsbukom i Tviterom.

S obzirom na to koliko je vremena prošlo, mnogi su zaboravili korisnička imena i lozinke koje su tamo koristili, a nemali je i broj onih koji više ne koriste stare mejlove.

 

Zato je MySpace omogućio korisnicima obnovu naloga bez unošenja zaboravljenih podataka.

 

I u tome i jeste problem!

 

Kako je objasnila Li En Galovej, istraživač bezbijednosti, dovoljne su samo tri informacije ne bi li se pokrenuo stari nalog.

 

- MySpace prepoznaje samo imena, korisnička imena i datume rođenja. Kompletno ime i prezime nekog korisnika moguće je pronaći na Guglu. Korisničko ime se nalazi u linku nekog profila te na stranici tog profila. Najteže je doći do datuma rođenja, ali i to nije nemoguće. Mnogi ljudi, stari korisnici MySpace-a, imaju prikazane datume rođenja na njihovim profilima na Fejsbuku i Tviteru - objašnjava ona.

 

Tako bilo ko može da obnovi nečiji stari nalog, a što dovodi do povrede privatnosti i bezbednosti.

 

- Ukoliko imate profil na MySpace-u, preporučujem vam da ga odmah izbrišete - naglasila je Galovej koja je prošle godine o ovom problemu obavijestila i tu društvenu mrežu, ali je dobila odgovor da je oko 360 miliona profila na ovoj mreži ugroženo u sklopu masivnog hakerskog napada iz 2013. godine.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.