x

NEPRIMIJETNO NAS UNIŠTAVAJU: Ovih 5 bolesti je najteže uočiti!

Zbog svakodnevnih simptoma, kao što su bol u stomaku, bol glave i umor, ove bolesti je veoma teško zaočiti na vrijeme. Ovih 5 bolesti mogu biti fatalne ako se ne otkriju na vrijeme, ali vi možete da naučite da prepoznate njihove simptome.

1. Rak jajnika

 

U Americi ova bolest pogodi svaku 75. ženu. Šanse da žena poživi pet godina od nastanka bolesti iznosi malih 46 posto, a taj postotak može se još više smanjiti ako se bolest ne dijagnostifikuje na vrijeme. Većina simptoma je ``tiha`` i teško uočljiva pa pravilna dijagnoza može promaći i iskusnim doktorima. Simptomi se u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadijumu kao posljedica tečnosti u trbušnoj šupljini. Najčešći simptomi su grčeviti bolovi u abdomenu koji traju duže od dvije sedmice, mučnina, urinarna inkontinencija, povraćanje, vaginalno krvarenje i osjećaj nadutosti. Najbitnije je da žene redovno odlaze na ginekološke preglede i testiranja, posebno nakon 50. godine.

 

2. Srčane bolesti

 

Iako nam se čini da svi već znamo dosta o infarktu, neke naznake bolesti srca mogu nam promaći. Nisu simptomi samo bol u prsima, znojenje i bol u ruci. Među onim prvim simptomima koji najavljuju ozbiljnije stanje su kratkoća daha, vrtoglavica i umor. Ako u porodici imate historiju srčanih oboljenja, pod povećanim ste rizikom od tih bolesti i obratite veću pažnju na promjene.

 

3. Lupus

 

Lupus je hronična, autoimuna bolest koja može oštetiti bilo koji dio tijela - kožu, zglobove i organe unutar tijela. U osnovi, vaše tijelo napada samo sebe, svoje organe, a često i mozak, na isti način na koji bi se i borilo protiv bolesti. Lupus je neizlječiv i mogu se tretirati samo simptomi. Izuzetno ga je teško dijagnostikovati. Crveni osip u obliku leptira na licu, najčešće na nosu ili obrazima, bolni i umorni zglobovi, bolno disanje, gubitak kose, glavobolje i bol u abdomenu neki su od ukazatelja na potencijalni lupus.

 

4. Dijabetes

 

Simptomi dijabetesa tipa 2 mogu biti vrlo podmukli i lako je zaključiti da su to prolazne teškoće. Zbog toga se mogu razviti i komplikacije. Simptomi na koje treba paziti su nevjerovatna žeđ, učestalo mokrenje, gubitak težine i umor.

 

5. Bolest motornog neurona

 

Riječ je o neurološkom poremećaju kada živčane ćelije propadaju u tolikoj mjeri da su trajno oštećene. U poodmakloj fazi pacijenti izgube svu mišićnu sposobnost i umiru. Slabljenje mišića, grčevi, trzaji, nazalni govor i nerazgovjetnost rani su simptomi ove bolesti.

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.