x

NEVJEROVATNA PROGNOZA, ČAK I METEOROLOZI U ČUDU: Evo kakvo nas vrijeme čeka u idućih 12 mjeseci!

Iznad prosječno topla jesen trebala bi zahvatiti veći dio Starog kontinenta, prognoziraju meteorolozi svjetski popularnog servisa AccuWeather. U posljednjoj dugoročnoj prognozi objavili su da bi stanovnici južnog dijela kontinenta mogli uživati u toploj i pretežno suhoj jeseni, s obzirom na razvoj anticiklone preko Sredozemnog mora. Područje visokog pritiska trebalo bi zadržavati oluju sjevernije i ograničiti padavine u cijeloj regiji.

A neki drugi prognostički modeli predviđaju ekstreme u nastavku - odnosno izuzetno hladnu zimu i ljeto 2017. sa nezapamćenim vrućinama.

 

Kada je riječ o spomenutoj sezonskoj prognozi za ovu jesen, toplotni udari iz Afrike i Mediterana tokom jeseni trebali bi biti česti na južnim dijelovima Balkana, Španije i Italije i donositi temperature iznad uobičajenih za to doba godine.

 

Vrućina bi mogla više oscilirati na području sjevernog Balkana, a neuobičajeno toplo vrijeme očekuje se sve do sredine oktobra, objavio je AccuWeather. Što se tiče padavina, trebalo bi ih biti manje nego što se očekuje u toku jeseni, ali bi se i dalje s vremena na vrijeme mogle pojavljivati oluje. Iako nas ne bi trebale brinuti poplave na širem području, one lokalne mogle bi pogoditi dijelove sjevernog Balkana.

 

U međuvremenu, suše u južnoj Italiji i južnom Balkanu bi se mogle nastaviti, pa i pogoršati, a postoji velika opasnost od požara u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj. Količina padavina bi se trebala povećati tokom novembra.

 

Toplija prva polovina jeseni očekuje se da zahvati i prostor od Francuske, preko Švicarske do Slovačke i Poljske, dok bi krajem oktobra i u novembru Belgiju, Holandiju, Dansku i sjever Njemačke mogli pogađati jaki vjetrovi. Južni dijelovi Engleske, Norveške i Švedske mogli bi imati olujnu i kišnu jesen, dok prostor od Poljske do baltičkih zemalja može očekivati talase hladnijeg zraka, a posebno od druge polovine novembra.

(Doznajemo.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.