x

NIJE SAMO DO CIJENE: Naučite razliku između crnih i zelenih maslinki!

Ako ste među onima kojima su kriterijum za odabir maslinki cijena i boja - ovaj tekst je baš za vas.

Čovjek je počeo da sadi masline prije 7.000 godina, a maslinke - njihov plod - danas su sastavni dio skoro svake svjetske kuhinje. Uzgajaju se širom svijeta - najpoznatije su italijanske, španske i grčke, ali ih ima čak i u Švajcarskoj.

 

Međutim, iako ih većina razlikuje samo po boji (na crne i zelene), maslinke imaju mnogo više karakteristika. Razlikuju se po načinu konzerviranja, ukusu i tome šta se uz njih služi.

 

Osnovna razlika između zelenih i crnih maslinki je u stadijumu zrenja ploda. Zelene su ubrane sa stabla još nezrele, nakon otprilike 6 mjeseci, prije nego što počne mijenjanje boje. Uopšteno, one imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svježije i nekako slađe. Crvenkaste maslinke su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bismo zapravo mogli nazvati prezrelim. Što su masline tamnije to im je meso mekše, a ukus intenzivniji i gorči.

 

Ipak, ne nasijedajte i budite oprezni - ukoliko ste kupili tamnocrne maslinke koje su jednake boje (nemaju nijedno svijetlije mjesto), vrlo je vjerovatno da ste kupili farbani plod. Dešava se da na jednom drvetu rastu i svijetle i tamne maslinke, pa da se boje pomiješaju. Takođe, maslinke potamne i u procesu fermentacije, ali nikada ne postanu baš toliko crne.

 

Jačina ukusa i arome razlikuje se od sorte do sorte, ali i od toga koliko su dugo konzervirane. Zelene maslinke se često prodaju bez koštice i to punjene - paprikom, bademima, bijelim lukom...

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.