x

NIKAKO NISU MOGLI DA DOBIJU DIJETE: Onda su uradili nešto o čemu svi pričaju!

Miroslav Petrović i njegova supruga Marija iz Pukovca u opštini Doljevac, bili su primorani da podignu kredit kako bi ušli u postpuak vantjelesne oplodnje. Iako su otplatili tek deset rata i ostalo im još 26, oni su srećni jer sada imaju kćerke Helenu, Saru i Danicu.

Postupak vantjelesne oplodnje je uspio iz prvog pokušaja, a i da nije, Marija i Miroslav bi pokušali ponovo i zadužili se još više, i pored toga što je njena plata 30.000, a suprug moler koji nema stalni posao, piše Blic.

 

– Poslije pet godina borbe da postanemo roditelji, sada više nema odustajanja, pa čak i kad je vantjelesna oplodnja jedino rješenje, a nemaš novca da je platiš. Mislili smo da ćemo uspjeti da uđemo u postupak koji plaća država, ali konkurs za privatne ordinacije nije bio raspisan, a liječenje sam već počela u Leskovcu, kod dr Miodraga Stojkovića – ispričala je Marija.

 

Dosta novca su izdvojili za analize i nije se moglo nazad. Četiri puta je Marija odlazila u Niš, gdje je dobila identičan odgovor da se čeka raspisivanje konkursa. Kad je već trebalo da uđe u postupak, jer su joj u međuvremenu zamrzli jajne ćelije, saznala je da su već neke žene otišle u Beograd, na državnu kliniku, a da za privatne ne postoji mogućnost da se obavi postupak o trošku države.

 

– Nije bilo druge osim da odemo u banku 4. marta i podnesemo zahtjev za kredit. Za vantjelesnu nam je bilo potrebno 345.000 dinara, već smo dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i analize, ali pošto mi je plata 30.000 dinara, nisam mogla da podignem cijelu sumu, već 280.000. Srećom, drug nam je pozajmio ostatak novca - kaže Marija.

 

Procedura je bila brza, podigli su namjenski kredit sa fiksnom dinarskom kamatnom stopom od 17 odsto na tri godine otplate. Do sada su 100.000 dinara vratili, a samo za kamatu će dati 83.000 dinara.

 

- I tako, pravo iz banke u bolnicu. sa velikom nadom, sa velikom vjerom da ću da budem mama, ubijeđena da će sve da uspije, ušla sam u postupak 17. aprila – istakla je ona.

 

Najteže su bile dvije nedjelje neizvijesnosti, ali kada je saznala da su uspjeli i da je u drugom stanju, sreća je bila neizmjerna. Nakon toga je uslijedila još jedna radost – tri embriona su se primila.

 

I tako su se 17. novembra prošle godine, poslije 33 nedjelje koliko su bile u maminom stomaku, u Beogradu rodile Helena (2.100 grama), Sara (1.300 grama) i Danica (1.150 grama).

 

Helena je sa roditeljima za nedjelju dana izašla iz bolnice  i sada ima četiri kilograma. Prije nekoliko dana, sa po kilogramom više, iz Instituta za neonatologiju izašle su i druge dvije bliznakinje. Porodica sada broji pet članova, a u njihovom mjestu trenutno ne postoji srećnije.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.