x

NIO EP9 novi je najbrži automobil na Nurburgringu!

U pretposljednjem mjesecu prošle godine globalna start-up kompanija NIO obznanila je da je njihov supersportski električni model uspio ostvariti najbolje vrijeme na trkaćoj stazi Nurburgring Nordschleife u svojoj klasi – 7 minuta i 5 sekundi. Sada… sada se popeo na tron, i to ne samo u svojoj klasi.

Po svemu sudeći imamo novog kralja Nurburgringa, tek nekoliko mjeseci nakon što je tu titulu neočekivano preuzeo Lamborghini Huracan Performante, koji je odradio prokleto dobar posao i okružio stazu za 6 minuta i 52 sekunde. Sjetimo se kako su odmah po objavi snimke uslijedile diskusije o potencijalnoj obmani javnosti od strane talijanske tvrtke, ali sada te diskusije više nisu ni bitne jer imamo novi najbrži krug. Ovoga puta elektromotori i baterije uspješno su pokazali srednji prst unutarnjem izgaranju, što je u konačnici i bio cilj ove nove i male tvrtke koja ima poprilično ambiciozne planove da promijeni stvari u automobilskoj industriji. Kako sami naglašavaju, njihov tim radi naporno kako bi demonstrirao prednosti alternativnih pogonskih sklopova, a kolikom brzinom napreduju pokazuje činjenica da su u nekoliko mjeseci uspjeli skinuti vlastiti rekord na ovoj stazi za punih 19 sekundi. Prema tome NIO EP9 ostvario je vrijeme od 6 minuta i 45.9 sekundi, čime se smjestio čak iznad Radicalovih modela koji pošteno razvlače definiciju cestovnog automobila.

 

NIO EP9 također nije nešto što bismo mogli nazvati normalnim serijskim automobilom, s obzirom na to da tvrtka predviđa proizvodnju od tek 16 primjeraka od kojih svaki ima cijenu od 1,48 milijuna dolara. Tvrtki koja se u području elektropogona i autonomne tehnologije itekako želi dokazati ovakvi su pothvati neophodni, daju joj na značaju i olakšavaju smještaj na svjetsku automobilsku kartu. Podsjetimo da EP9 raspolaže s jednim megavatom snage (što je ekvivalent 1360 KS), ima maksimalnu brzinu od 313 km/h, a ubrzava od mirovanja do 200 km/h za 7,1 sekundu. Ono što impresionira najviše činjenica je da je nositelj rekorda za najbrži krug na čak četiri svjetski poznate trkaće staze.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.