x

NJEMAČKA TRAŽI 150.000 RADNIKA: Evo kako do posla kojem se državljani BiH raduju!

Građani Bosne I Hercegovine šansu za zaposlenje u narednim godinama mogu tražiti u Njemačkoj, kojoj fali oko 150.000 radnika u raznim profesijama. Rješavanje tog problema Vlada u Berlinu vidi u dovođenju stručne radne snage iz inostranstva. 

Za sada iz Bosne I Hercegovine najčešće posao dobiva medicinsko osoblje ili tačnije njegovatelji. Zahvaljujući sporazumu između Savezne agencije za zapošljavanje iz Njemačke i Agencije za rad i zapošljavanje BiH posao u Njemačkoj trenutno najlakše dobiva medicinsko osoblje.

 

- Do sada je 900 lica otišlo po tom osnovu koji moraju imati srednju medicinsku školu opšti ili pedijatrijski smjer i moraju imati odgovarajući staž, kazao je za TV1 Siniša Vlaisavljević iz Agencija za rad I zapošljavanje.

 

Nedostatak radne snage u Njemačkoj postaje hroničan problem. Zato osim medicinskog osoblja priliku za zaposlenje imaju inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari, mašinovođe, varioci, kuhari, hotelijeri, vodoinstalateri i drugi.

 

Njemačka dva puta godišnje objavljuje listu nedostajućih zanimanja, a rješenje je primorana tražiti uvozom radne snage. Problem za kadrove iz BIH je sporazum između dvije Agencije koji se nastoji proširiti.

 

- Postoji obostrani interes. Uporedili smo njihovu listu deficitarnih zanimanja s našom gdje imamo višak nezaposlenih. Ostalo je da probamo usaglasiti nastavne planove u školama kako bi ljudi mogli dobivati zaposlenje, dodao je Vlaisavljević.

 

Primjera radi, varioci su traženi u Njemačkoj ali nastavni plan dvije zemlje je potpuno različit. Ipak, priliku za posao mjesečno dobije 1.900 radnika iz BIH angažovanih u domaćim kompanijama koje svake godine dobivaju detašmane za rad u Njemačkoj.

 

- Radi se o tri vrste zanimanja građevinarstvo, rudarstvo, kao i montažni radovi mašinske struke, kaže Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH. 

(Dnevni avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.