x

NJEMAČKI MEDIJI OBJAVILI NEVJEROVATNE INFORMACIJE: Znate li ko je osoba koja je pobila ljude u Berlinu?

Njemačke vlasti su pod uzbunom nakon što se ispostavilo da je Tunižanin Anis Amri, glavni osumnjičeni za napad na božićni vašar u Berlinu, bio poznat kao potencijalno opasan džihadista i da je ranije ove godine bio pod policijskom prismotrom.

Njemačka policija znala je za potencijalne terorističke aktivnosti Anisa Amrija (24) još od ljeta prošle godine. Sada se postavlja ključno pitanje - zašto je glavnoosumnjičeni za pokolj u Berlinu bio na slobodi skoro godinu i po dana? Kako je moguće da ga Njemačka nije deportirala u rodni Tunis, iako je sve vrijeme bio pod prismotrom i hapšen nekoliko puta.

 

Novinari Bilda napravili su kompletnu rekonstrukciju Amrijevog djelovanja po Njemačkoj i došli do nevjerojatnih saznanja: čovjek je stalno mijenjao identitet i prebivalište. Policija je sve to znala, ali ništa nije poduzela. Amri je došao prvi put u Njemačku u julu 2015. godine. Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralf Jeger, rekao je da su odmah zapazili da je ekstremno mobilan jer se za mjesec dana selio čak tri puta. Međutim, nije jasno zašto nigdje nije registrovan.

 

Već tada su istražioci primijetili sumnjive aktivnosti kod tuniškog migranta, ali se lampica za alarm upalili kada je otputovao u Dortmund kod izvijesnog Bobana Simeonovića, džihadiste rodom iz Bora u Srbiji. Policiju je posebno brinulo što je za manje od pola godine Amri promijenio nekoliko identiteta.

 

- Od februara 2016. osumnjičeni je boravio manje-više u Berlinu s kratkim izletima na zapad Njemačke``, kaže Jeger. Špiegel piše da je u Berlinu imao dokumente na ime Ahmada Z. Mohameda iz Egipta, ali i da je koristio i papirima nekog Libanca. Navodno je u to vrijeme dilovao drogu u jednom berlinskom parku.

 

Policija u Berlinu tada je već bila dobro upoznata sa likom i djelom Amrija. Navodno su ga pratili jer su sumnjali da namjerava da nabavi automatsko oružje kako bi mogao da opljačka juvelirnicu. Međutim, nisu imali dokaze za svoje sumnje.

 

``Ubrzo je počeo ponovo da putuje. Bio je stalno na relaciji Berlin - Rur, ali bili smo bez dokaza na osnovu kojih bi smo ga zatvorili, kaže jedan od istražitelja.

 

Međutim izvor iz antiterorističke jedinice za Bild tvrdi suprotno!

 

``Koliko mi je poznato, Amri je namjeravao da izvrši teroristički napad još u proljeće 2016. Bio je strašno zainteresovan za kupovinu oružja. Sve to se znalo, ali on iz nekog razloga nije uhapšen``, kaše specijalac.

 

Umjesto mjesta u zatvoru, Tunižanin je dobio svoju sobu u izbjegličkom kampu Emerih. Ubrzo je uhapšen u Berlinu, pa ubrzo pušten. Zahtjev za azil mu je odbijen 30. jula, ali njemačke vlasti nisu mogle da ga deportuju.

 

``Nije mogao da bude protjeran jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potiče``, kaže Jegere.

 

Međutim vlasti su mu ponovno sele za vrat zbog sukoba oko droge. Tunižanin je tada bio osumnjičen da je nekoga izbo nožem, ali ponovno  provukao bez optužnice. Pre dva mjeseca, otkriva Bild, Njemačka je obavjestila Tunižane da namjeravaju da deportuju Amrija, ali sa sjevera Afrike stigao je nevjerovatan odgovor: ``Ne, hvala. Nemamo pojma ko je taj čovjek!``

 

Prije mjesec dana antiterorističke jedinice konačno su zaključile da je Amri ozbiljna prijetnja po bezbjednost. Međutim, tada je bilo već kasno, Nijemci su ga potpuno izgubili iz vida. Da ironija bude veća, Tunižani su dva dana posle napada u Berlinu u svojim arhivima konačno pronašli ime Anisa Amrija. I poručili Njemačkoj da ga mogu da ga protjeraju.

 

Tunižanin osumnjičen za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100.000 eura, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten jer nije mogao da bude deportovan u domovinu, objavili su talijanski mediji u srijedu. U Italiju je pobjegao poslije revolucije 2011. u Tunisu.

(Blic.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.