x

NOVI TEŠKI DANI ZA MILICU DABOVIĆ: Hitno mora na terapiju!

Slučaj bivše košarkašice Milice Dabović potresao je cijeli region, a ono što sve u ovom trenutku zanima je kako će sportistkinja psihički podnijeti dane koji su pred njom. Iako će se sa bivšim dečkom Šimetom Šiklićem obračunati na sudu, ostaje pitanje kako će izliječiti rane koje su joj ostale na duši.

Psiholog Radmila Grujičić smatra da bi bilo dobro da se Dabovićeva obrati stučnim licima ukoliko uvidi da ne može sama da se nosi sa situacijom u kojoj se našla.

- Osoba koja u dužem vremenskom periodu osjeća intenzivniji stres sa kojim ne može da se nosi i koji joj smeta u svakodnevnom funkcionisanju treba da se obrati stručnom licu koje se bavi psihičkim tegobama. To je način da se najbrže izvuče iz tog lošeg stanja, odnosno da se ne bi dodatno trošila i patila - smatra ona i dodaje da Milici nije pametno da svoje emocije dijeli sa javnošću jer to može samo da joj pogorša psihičko stanje.

 

- Nisam sigurna koliko dijeljenje detalja sa javnošću može da joj donese olakšanje. Više je od pomoći podijeliti problem sa porodicom ili prijateljem, jer od njih može da računa na pomoć i podršku. Mislim da to što se javnost bavi njenim slučajem ipak otežavajuća okolnost i da joj je to samo dodatni stres - objašnjava Radmila Grujičić iz ugla profesije kojom se bavi.

 

Iako Milica kao bivša reprezentativka važi sa psihički stabilnu osobu koja je snagom karaktera i osvajala medalje, ona se očigledno nije osnažila da digne glas protiv maltretiranja, koje je, kako kaže, trpela mjesecima. Psiholog smatra da je Dabovićeva upravo zbog toga bila neko ko je podizao glas protiv nasilja nad ženama.

 

- Vjerujem da je ukoliko je trpjela nasilje bila svjesna da to nije u redu i da treba dići glas protiv toga, ali da ona, iz nekog njoj znanog razloga, nije bila spremna da prekine vezu u kojoj je bila zlostavljana. Možda se plašila, kao i mnoge druge žrtve, jer mnogi zlostavljači prete, kažu: „Budeš li me prijavila policiji, sutradan se nećeš probuditi“. Možda je bila manipulisana na taj ili neki drugi način, nikada se ne zna i ne treba je osuđivati - ističe Grujičićeva i dodaje da narod ne treba da je karakteriše kao nekog ko je „izazvao batine“, kako to čine po društvenim mrežama.

 

- Ne treba nikada opravdavati nasilnika. Fizičko nasilje nikada ne treba da bude odgovor. Prosto, postoje načini ponašanja koji su neprihvatljivi, bez obzira na uzroke. Možda je ona provocirala njega na neki način da krene da je bije, ali to ne smije da bude opravdanje da on digne ruku.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.