x

NURKIĆEV TIM: Bez istinske superzvijezde, Denver spreman za bolje rezultate

Nova NBA sezona donosi velika uzbuđenja, a pod lupom domaće javnosti posebno će biti nastupi dva kluba. Pored Brooklyn Netsa, tima koji zbog Mirze Teletovića u posljednje dvije godine broji najviše fanova među Bosancima i Hercegovcima, od ove sezone navijat će se i za Denver Nuggets. Naravno, zbog Jusufa Nurkića.

Upravo Nurkić će na teren izaći prije kapitena naše reprezentacije jer će njegov Denver večeras (rano ujutru op.a.) dočekati Detroit i tako otvoriti sezonu.

 

Nemaju superzvijezdu, ali su tu neki izuzetno kvalitetni i vrijedni igrači

 

Denver Nuggets je po mnogo čemu neobičan NBA tim. U ovoj ekipi se, za razliku od mnogih drugih, igra zasniva na cijeloj ekipi a ne na individualnoj inspiraciji pojedinca, odnosno najveće zvijezde tima. Glavni razlog što je to tako jeste činjenica da Denver ustvari i nema klasičnu superzvijezdu, kao što je recimo New York ima u Anthonyju, iako se u timu nalazi nekoliko vrlo kvalitetnih igrača.

 

Prije svega se to odnosi na Farieda, Lawsona, Geeja, Gallinarija i povratnika u ekipu Aflalla, ali je vjerovatno najvažniji igrač Denvera ruski centar Timofey Mozgov. On je i u predsezoni pružao odlične partije za Denver, pa će sigurno od njega u mnogome zavisiti uspjeh Nuggetsa u ovoj sezoni. 

 

Nurkić posjeduje ogroman potencijal i s pravom se može nadati bitnoj ulozi u timu već u rookie sezoni

 

U ekipi se nalaze i dva rookieja, a pored našeg Jusufa Nurkića tu je i Gary Harris. Američka javnost sa velikom znatiželjom i interesovanjem čeka da vidi koliko izuzetno mladi bh. centar može u najjačoj ligi svijeta, a sudeći prema pripremnim susretima Nurkić bi mogao biti izuzetno bitan faktor ua Denver, možda već i u prvoj sezoni. Budući da je Denverov roster poprilično `kratak`, mladim igračima bi se mogla otvoriti velika šansa što bi Nurkiću moglo biti od ogromnog značaja. 

 

Stručnjaci u SAD-u navode da Nurkić posjeduje potencijal i igračke karakteristike koje bi mu već u prvoj sezoni mogli obezbjediti važan status u ekipi. Ako se uzme u obzir da je Nurkić još uvijek u nekoj fazi adaptacije, njegovi rezultati u predsezoni su sjajni, a ukoliko nastavi ovim tempom oni bi mogli biti još bolji. I to u mnogo važnijim utakmicama za Denver.

 

Tim je pojačan, a moguća su dva scenarija

 

Afflalo, Green, Harris i Nurkić su bitna pojačanja za Denverov roster ove sezone. Ako se tome priroda povratak sjajnih McGeeja i Gallinarija nakon ozlijeda, Denver bi se mogao nadati velikim stvarima. Lošiji scenarij mogao bi se desiti ukoliko ponovo dođe do povreda nekih ključnih igrača, što bi svakako bio veliki udarac za ovaj tim. Već sada je povrijeđen centar JJ Hickson, koji će se na teren vratiti najranije u januaru, što će Nurkiću na startu sezone, grubo rečeno, ići na ruku jer će mu se vrlo vjerovatno otvoriti prostor za veću minutažu i prilika za dokazivanje.

 

Koliko mogu?

 

Krajnji domet ovog tima je prilično teško odrediti, ali smatramo da bi plasman u Playoff u izuzetno snažnoj zapadnoj konferenciji morao zadovoljiti apetite trenera Briana Shawa. Očekuje se da tim ode stepenicu više u odnosu na prošlu sezonu, kada je uz omjer 36-46 zauzeo 11. mjesto na Zapadu.

 

Izvor: Sportsport.ba

 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.